2022. február 9., szerda

ÚJ MÍTOSZ VAN

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2022.02.04.


A szájhagyomány úgy tartja, Orbán Viktor 1989. június 16-án, a Hősök terén kikergette az oroszokat.

Nem az a lényeg, hogy mi történt. Valójában azt mondta: „Ha nem tévesztjük szem elől ’56 eszméit, olyan kormányt választhatunk magunknak, amely azonnali tárgyalásokat kezd az orosz csapatok kivonásának haladéktalan megkezdéséről.” Függetlenül attól, hogyan állt a csapatkivonások ügye abban a pillanatban nyilvánosan és a színfalak mögött, a szabad választások dicséretes sürgetésén kívül a mondat éle az aktuális kormány ellen irányult, amelyről a szónok fel sem tételezte, hogy tenni tudna és akarna bármit a szovjet megszállók távozásáért. Holott a teljes csapatkivonásról szóló egyezményt pontosan a második Németh-kormány tárgyalta le és írta alá még a választások előtt. Mondom, nem a valóság a fontos, hanem éppen a gondosan ápolt legenda, hogy Orbán, korát megelőzően – hívei szerint halált megvető bátorsággal, ellenfelei szerint esztelen vakmerőséggel, vagy ellenkezőleg, tudatos provokációval, az ellenzéki megegyezést felrúgva – azt követelte és nem mást: menjenek ki az oroszok. Ennek persze az a gondolati magva, hogy a szovjet megszállás rossz dolog – ami cáfolhatatlan, és erre utal az Alaptörvény preambuluma, valamint negyedik módosítása is –, a szabad választások értelme pedig az „orosz” katonai jelenlét megszüntetése lenne, amit, láttuk, tényekkel cáfolt meg a történelem, de abban a pillanatban ez nem volt ennyire világos.

Mindezt nyugodtan el lehet felejteni, ugyanis Orbán Viktor 2022. február 1-jén, Moszkvában új mítoszt rögtönzött.

A nemzeti történelem ezennel miniszterelnökileg át van értelmezve. Szó szerint idézem: „...amikor a Kelet és a Nyugat között konfliktus jött létre, akkor Közép-Európa mindig rajtavesztett, és a hidegháborúnak az évei a számunkra komoly keserűséget és sok szenvedést jelentettek, ezért a magyarok és a közép-európaiak általában is abban vagyunk érdekeltek, hogy a feszültséget Kelet és Nyugat között csökkentsük, és mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a feszültség alábbhagyjon, és nehogy visszatérjen a hidegháború”. Azaz nem az orosz megszállás volt a baj (vö. „ruszkik, haza!”), hanem a „feszültség Kelet és Nyugat között”, a hidegháború (nem tudok arról, hogy 1956-ban a tömegek vagy 1989-ben Orbán Viktor a hidegháború végét követelték volna, csak úgy általában).

Mondta ezt annak a Vlagyimir Putyinnak az oldalán – igaz, biztonságos vírusvédelmi távolságra tőle –, aki a XX. század legnagyobb geopolitikai katasztrófájának fogta fel a Szovjetunió felbomlását, és aki az újratemetési beszéd elmondásának napján éppen KGB-tisztként működött a megszállt Kelet-Németországban...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.