2022. február 9., szerda

FELÚJÍT, ÚJ LAKÁST VESZ? MOST INDOKOLT A NAGYOBB ÓVATOSSÁG! - SOK ÉPÍTŐS VÁLLALKOZÁS TŰNHET EL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2022.02.09.


Az idén a kifutó állami támogatások miatt roham lehet a lakásfelújításokért, de az új lakásokért is. A rendkívüli helyzetek azonban általában nem csak az árak megugrásával jár. Vállalkozóként is egyre többen látnak fantáziát a piacban. Az építőipari cégalapítások tavaly rekordmagasságba emelkedtek.


Az idén – amennyiben az érvényben lévő kormányrendeletek nem változnak – már csak június 30-ig lesz igényelhető a Falusi CSOK és a Babaváró hitel. Az Otthonfelújítási támogatás igénylésének határideje 2022. december 31-én jár le. Szintén 2022. december 31-ig igényelhető a CSOK-hoz kapcsolódó lakásépítési áfa-visszatérítési támogatás is. Az újépítésű lakások vásárlására érvényben lévő, kedvezményes 5 százalékos áfa akkor alkalmazható, ha az építési engedélyt 2022. december 31-ig megszerezték, vagy az egyszerű bejelentést megtették, és az értékesítés 2026. december 31-ig megtörténik.

Nem nehéz megjósolni, hogy mindez hajrázásra késztethet mindenkit. Általános vélekedés szerint az érdeklődést nem igazán lohasztja le az sem, hogy közben az árak meredeken emelkednek. Nincs vége az építőanyag drágulásának, sőt, már az első negyedév végére 10-15 százalékos áremelkedés jöhet – írtuk meg az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) legfrissebb elemzése alapján. Ez a duplája az elmúlt évek elején tapasztalt 5-9 százalék közötti árváltozásnak.

Kevés a szakember, de burjánzanak a cégek

Az ÉVOSZ szerint az elmúlt öt évben az építőipar számára a legnagyobb akadályt a szakmunkás- és mérnökhiány jelentette. Mint jelezték, 2022-ben is ez lesz a legnagyobb probléma. Meglehetősen kevés tehát a jó szakember, de a piaci pezsgés és a magas árak sokakat csábíthat (akár valódi hozzáértés nélkül) erre a területre. Erre utalhat az is, hogy az Opten jelezte: soha nem indult még annyi építős cég Magyarországon, mint 2021-ben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.