2017. január 21., szombat

RÁSZÁLLTAK A BRITTEK AZ UNIÓS MUNKAVÁLLALÓKRA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.01.21.


Nagyon őszintén mondom, a Theresa May beszédével foglalkozó poszt után nem akartam megint ilyesmivel foglalkozni, de belefutottam egy cikkbe, ami arról szól, miként csuklóztatják a brit hatóságok az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárokat, így aztán mindez erősen érintheti és érdekelheti az ott élő magyarokat is. Így aztán végül arra jutottam, megosztom veletek.

A nem kicsit elgondolkodtató alaptétel az, hogy az elmúlt bő hat évben ötszörösére emelkedett az őrizetbe vett, és a bevándorlási központokban elhelyezett uniós állampolgárok száma.
Na már most, ennek egy részét be lehetne tudni annak, hogy eleve megnőtt az Európai Unióból érkezők létszáma, ám ezt az ugrást nehéz lenne csak ezzel magyarázni. 
Különösen, hogy egészen elképesztő esetek is előfordulnak: van, akit azért vettek őrizetbe, mert elveszítette a személyi igazolványát (holott például az Egyesült Királyságban ez a dokumentum nem is létezik), mást pedig azért, mert egy parkban rendezte meg születésnapi mulatságát. 
És mielőtt félreértés lenne: nem csak a kelet-európaiakat érinti a dolog (bár őket valamiért jobban…), német tudóstól a több mint két évtizede az országban élő holland nőig sok mindenkit. 
Ötszörös növekedés

Ami a konkrét számokat illeti: míg 2009-ben 768 uniós állampolgárt vettek őrizetbe (ez az összes őrizetes 2,7 százalékát jelentette akkor), addig 2015-ben (ez az az év, amiből teljes adatok állnak rendelkezésre) 3699 embert, ami már 11,4 százalék. A növekedés tehát ötszörös. A tendencia nem lassult tavaly sem, a harmadik negyedévben 1227 embert érintett, ami az összes őrizetbe vétel 17 százaléka.

Miközben nyilvánvaló, hogy ezek között az esetek között rengeteg jogszerű van, sok esetben szó sincs bűnelkövetésről – mondta a Bail for Immigration Detainees (BID) azaz Óvadék a Bevándorlás Miatt Fogvatartottaknak nevű jogvédő szervezet.

A nevükben nyilatkozó ügyvéd, Adrian Berry szerint az elveszett személyi igazolványos vagy a parkban bulizóshoz hasonló esetekben egyszerűen arról van szó, hogy a kormány kifejezetten és előre megfontolt szándékkal ellenséges a más uniós országokból érkezettekkel szemben, és a helyzet csak romlani fog, amikor az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.