2017. június 29., csütörtök

HÉT SZŰK ESZTENDŐNEK NÉZ ELÉBE A MAGYAR KORMÁNY AZ EU-BAN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey/jdesi
2017.06.29.


- A nagy német pártok egyöntetűen támogatják a Bizottság elképzelését, hogy az unió fogja vissza a támogatásokat, ha valamely tagállam megszegi a jogállami kritériumokat

- Az unión belül egyre nagyobb a közfelháborodás a legfelső szintű korrupció, a tolvaj politikusok miatt

- Csak választási porhintés volt, hogy a kormány nekiment a CEU-nak és a civileknek?
FAZ

1. A lap úgy látja a Bizottság vadonatúj vitaanyaga alapján, hogy Brüsszel ismét célkeresztbe vette Magyarországot és Lengyelországot, miután a testület azt javasolja, hogy a tagállamoknak folyósított támogatásokat kössék a jogállam tiszteletben tartásához. Merthogy az anyag szerint egyértelmű összefüggés mutatható ki a demokratikus normák követése, illetve aközött, hogy mennyire hatékonyan használják fel az uniós pénzeket a beruházásoknál. A jelentés emlékeztet arra, hogy Budapest és Varsó egy sor kérdésben tengelyt akasztott az EU-val, pl. a jogállamiság kapcsán. Arra is kitér a beszámoló, hogy a költségvetési biztos szerint évi 20 milliárd eurós lyuk keletkezik a szervezet kiadási oldalán, részben a Brexit, részben pedig az olyan, új feladatok miatt, mint a migráció és a közös védelem. Oettinger épp ezért noszogatta a tagállamokat, hogy mindenképpen teremtsék elő a hiányzó összeget.

2. Az unió, mint értékközösség csak akkor stabil, ha tagjai önkéntesen tartják magukat a közös normákhoz. Így látja ezt a kommentár, miután megállapítja, hogy az EU tehetetlenül nézi, amint a lengyel kormány lépésről lépésre bedarálja az igazságszolgáltatást. A ilyen esetek megakadályozására szolgálna elvileg a 7-es paragrafus, ám azt jó okból egyhangú döntéshez kötik. Csakhogy arra ebben az ügyben nem lehet számítani, amíg Magyarországon és Romániában olyan urak vannak hatalmon, akik a független bíróságokat tehernek érzik uralmuk, illetve magánüzleteik szempontjából. Ugyanilyen okokból kilátástalan a Bizottság terve, hogy ezeket az embereket az uniós szubvenciók odaítélésének, illetve a jogállamiságnak az összekapcsolásával térítsék jobb belátásra.

Spiegel

Szorul a hurok a magyarok és a lengyelek számára: a kelet-európaiak aggódhatnak az uniótól kapott milliárdok miatt. Németország után ugyanis a Bizottság is azt fontolgatja, hogy az alapértékek betartásától teszi függővé támogatásokat. A kiinduló pont az, hogy a Brexit miatt elsősorban a nagy tételeknél, a mezőgazdaságnál, illetve a strukturális alapoknál kell visszafogni a költekezést. E kettőből éppen azok az államok profitálnak a legtöbbet, amelyek mint Magyarország és Lengyelország, megtagadják a menekültek befogadását és megszegik az EU alapvető szabályait. Márpedig ezért benyújthatják nekik a számlát a következő pénzügyi időszakról zajló tárgyalásokon. Mellesleg éppen a brit kilépés növeli annak az esélyét, hogy a fenyegetésből valóság legyen. Elég hozzá az, ha a nettó befizetők nem hajlandók átvállalni a többletkiadásokat Nagy-Britannia távozása után. Magyarország esetében amúgy a szerkezeti támogatások a GDP 4,5 %-át teszik ki, szóval ez igencsak érzékeny pont.

Ugyanakkor teljesen egyértelműen fogalmazott a német keresztényszociálisok pénzügyi szakértője, Markus Ferber, aki azt követelte, hogyzárják el a pénzcsapot mindazon tagok számára, amelyek nem tartják magukat az európai joghoz és megállapodásokhoz. Hasonlóképpen nyilatkozott a szabaddemokraták képviselője, Graf Lambsdorff is. Mint mondta, az nem járja, hogy egyes államok a jogállamiság ügyében eltávolodnak a közös értékektől, viszont amikor pénzről van szó, akkor tartják a markukat. Egyébiránt a támogatások megvonása nem büntetés lenne, hanem ösztönzés a jogállamiság tiszteletben tartására - hangsúlyozta. A német szociáldemokraták strasbourgi frakcióvezetője biztos abban, hogy össze kell kapcsolni az uniós források odaítélését, illetve az alapelvek betartását. A lap hozzáteszi, hogy a vélemények tükrözik, mennyire elegük van már a déli és nyugati országoknak. Merthogy a keleti partnerek továbbra is szőrös szívűek a menekültekkel szemben, ugyanakkor Lengyelországgal szemben hatástalannak látszik a jogállami eljárás. Így a pénzek visszatartása tűnik az egyetlen hatékony eszköznek. Csakhogy az elfogadásához egyhangú határozatra van szükség. Ezért az SPD embere szerint nem fordulhat elő, hogy egy fitying közösségi forrás nélkül hagynák bármelyik nemzeti kormányt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.