2017. június 29., csütörtök

PLAKÁTHÁBORÚ: ORBÁNÉK LEKŐRÖZTÉK KEDVEZMÉNYEKBEN A JOBBIKOT

24.HU
Szerző:Spirk József
2017.06.29.


Ugyanaz a Simicska-cég szervezte a Fidesz plakátkampányát a 2010-es választások idején, mint amelyik tavasz óta a Jobbik hirdetéseinek biztosítja a helyet. A 24.hu birtokába került dokumentumok szerint a Mahir Cityposter, amelynél NAV-vizsgálatot rendeltek el az ellenzéki pártnak adott kedvezmények miatt, a Fidesznek rekord olcsó árakat biztosított. A Fidesz plakátonként a Jobbik adataiból kalkulálható ár 37 százalékát fizette csupán. A kreatív árazás mértékét jelzi, hogy a jelenlegi listaárakon nagyjából 1 milliárd forintot kellett volna átutalni azért, amit 23 millióval intéztek el. Az előkerült adatok alapján egyébként úgy tűnik, hogy 1300 plakátot számla nélkül helyeztek ki annak idején.

Büszkék vagyunk arra, hogy a mi gazdálkodásunk mindig is transzparens volt és jogilag hibátlan.

Ezt Orbán Viktor nyilatkozta a hétvégén Brüsszelben, amikor arról kérdezték, hogy a törvénymódosítással letámadott Jobbikhoz hasonlóan a Fidesz is kapott-e kedvezményeket, amikor hirdetési felületeket vásárolt a választási plakátjainak és politikai hirdetéseinek. A miniszterelnök szerint a Fidesz mindig – tehát a 2010-es kampányban is – betartotta a törvényeket, az Állami Számvevőszék minden évben ellenőrizte a gazdálkodását, kifogást pedig egyszer sem emelt.

Ez azért is említésre méltó érvelés, mert például 2010-ben még sem Orbán, sem más pártvezető nem csinált problémát abból, ki mennyit hirdet a köztereken, és mennyiért veszi valójában a plakáthelyeket. Bár már az akkori hirdetéscunami láttán is világos volt, hogy a pártok alighanem nagyüzemben kozmetikázzák a választási kiadásokról szóló bevallásokat, a politikusok stratégiai titokként kezelték az adatokat, borítani hosszú ideig senki sem akart.

A helyzet az elmúlt néhány hónapban megváltozott. A Jobbik a miniszterelnököt és a Fideszt támadó plakátjai áprilisban jelentek meg országszerte a köztereken. A Simicska Lajos plakáthelyein Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, Rogán Antal és Habony Árpád portréjával közzétett Ti dolgoztok, Ők lopnak kampány annyira felhergelte a kormánypártot, hogy előbb a NAV-ot küldték „ismeretlenek” feljelentése alapján a Simicska-féle Mahir Cityposter Kft.-re, hogy derítse ki, mennyit fizetett a cégnek a Jobbik, majd kétharmados törvénnyel akarták betiltani a köztéri politikai hirdetéseket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.