2017. június 29., csütörtök

AZ AMBULÁNS SZÜLÉS BEVEZETÉSE FONTOS LÉPÉS EGY NŐKÖZPONTÚ ELLÁTÁS FELÉ

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Csörgő Andrea és Kerényi Szabina
2017.06.29. 


A szülészet területén tervezett finanszírozási változásokról napok óta parázs vita folyik, létrejöttének körülményeiről, hatásairól, a szakmai megfontolásokról és szakmai előkészületeiről azonban feltűnően kevés szó esik. A július 1-től érvénybe lépő rendelet lehetővé tenné a nők számára, hogy szülést követő 24 órán belül, az újszülöttel együtt hazatérhessenek, ha azt igénylik és ha megfelelnek egy sor feltételnek. Az ambuláns szülés lehetősége már jó ideje szerepel a szülészet minőségének jobbításáért kiálló mozgalmak céljai között, mégsem lehetett hallani szélesebb szakmai egyeztetésről vagy nyilvános vitákról, amelyek megelőzték volna a rendelkezést.

A rendelettervezet hírének tálalása a sajtóban meglátásunk szerint egy rosszul értelmezett kormánykritikában nyilvánult meg. Az anyák tömeges „elbocsátásáról", sőt veszélyeztetéséről, a szülészeti osztályokra egyébként kevésbé jellemző helyhiányról írtak és felvetették azt az aggodalmat, hogy a kórházak kapacitáshiányuk miatt indokolatlanul is visszaélhetnek ezzel a lehetőséggel.

A rendelkezésről szóló első cikkekben a jelenleg érvényben lévő 72 órás benntartózkodásra valóságos vívmányként utalnak egy egységes, elképzelt „nyugati” modellel szemben, amelyben, akár esik, akár fúj, szegény anyáknak szülés után 12 órával bizony kirakják a szűrét. Ezzel párhuzamosan a közösségi média csoportjaiban nők százai panaszkodnak az ellátás minőségéről és arról, hogy a bent töltött időt kényszerként élték meg, valós segítséget és nyugalmat nem kaptak, napi többszöri, rutinszerű vegzálást, ellentmondásos tanácsokat és gyomorforgató kosztot viszont annál inkább.

Ennél is aggasztóbb, hogy nagyon kevés a ténylegesen Bababarát Kórház minősítéssel rendelkező intézmény, mely egységes irányelveket követne a szoptatástámogatásban. A legtöbb helyen az újszülötteket az egyértelmű szakmai ajánlások és a betegjog garanciája ellenére még mindig rutinszerűen elválasztják az édesanyáktól, elkülönítik éjszakára, és még mindig elterjedt gyakorlat, hogy az aranyat érő kolosztrum helyett a baba biztos, ami biztos alapon – sokszor az anya tudta és beleegyezése nélkül – tápszert vagy cukros vizet kap, ami komoly nehézségeket okoz a szoptatásban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.