2017. június 29., csütörtök

VEKERDY: A RÁKOSI-RENDSZER MINTÁJÁRA ALAKÍTOTTÁK ÁT AZ OKTATÁST


GÉPNARANCS - HÍRFARKAS BLOG
Szerző: Magyar Narancs, HVG
2017.06.29.



A kormány engedelmes alattvalókat akar nevelni a gyerekekből, és ennek érdekében szembemegy az oktatásban kibontakozó világtrenddel.
Ezt mondta Vekerdy Tamás pszichológus a Magyar Narancsnak adott interjúban.

A szakember szerint friss közhely, hogy a vállalatok a kreativitást és a kritikai érzéket keresik a munkavállalóikban, ám épp ez a két dolog az, amit a magyar iskola nem tud elviselni, ezt a mai oktatási rendszer egyszerűen szemtelenségnek minősíti.

Vekerdy úgy látja, hogy a helyzet korábban is „valami elképesztő” volt, a jelenlegi kormány azonban ezt százszorosan megerősítette. „Szórja ki a gyerekeket az oktatásból, és azt hiszi, hogy az osztályzat minősíti őket, holott erről szó sincs. Honnan vesszük azt a baromságot, hogy aki jó osztályzatot ér el egy iskolában, az lesz a sikeres, kreatív, innovatív felnőtt?” – tette fel a kérdést. Aztán megjegyezte: az olyan szakmai kérdésekkel, hogy miként érdemes a világot a gyerekekhez közelíteni, megmutatni, hogy az érdekes, vonzó és szerethető, senki sem foglalkozik.

Ma azzal foglalkoznak, hogyan zárják le a magyar oktatást bizonyos pontokon, hogy csak a kiválasztottak juthassanak tovább, akik majd hűségesek lesznek hozzájuk, a jelenlegi kormányhoz.

A pszichológus elmondta: az, ami ma az iskolarendszerben történik, a Rákosi-féle gondolkodásnak felel meg. Elvették az intézményektől, a pedagógusoktól az autonómiát, minden egy kézben összpontosul, az alaptantervet mindenkinek be kell tartania, és szó sem lehet tankönyvválasztásról.

Kritizálta a szakember a kormányt amiatt is, hogy hatalmas pénzeket vont ki az oktatásból. Más országokban – például a finneknél vagy Dél-Koreában – a pártoknak sikerült konszenzust kialakítaniuk arról, hogy egymás eredményeit e területen nem rombolják le, hanem felhasználják. Itthon ezzel szemben az a fontos, hogy ki maradhat hatalmon, nyissa meg a pénzcsapokat – magyarázta. Hozzátette ugyanakkor, hogy a pénz önmagában semmire sem elég, ha nem koncepciózusan használják fel. „De kivenni pénzt az oktatásból, az bűn. Ha tetszik, nemzetellenes bűn, ezt a szót mostanság úgyis szeretik.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.