2017. június 29., csütörtök

SZEXUÁLIS VISSZAÉLÉSEKKEL VÁDOLJA A PÁPA A PÉNZÜGYMINISZTERÉT - MINDENT TAGAD A MEGVÁDOLT BÍBOROS

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: jdesi
2017.06.29.


Szexuális bűncselekményekkel vádolják a Vatikán „kincstárnokát”, pénzügyeinek legfontosabb intézőjét, George Pell bíborost

A hetvenhat éves főpap karaktergyilkosságnak nevezte az ellene felhozott vádakat, és kijelentette, hogy hajlandó alávetni magát a vizsgálatnak, szülőhazájában, Ausztráliában.

Annyi biztos, hogy a vádak nem érhették váratlanul, hiszen hosszú évek óta folyik ellene a vizsgálat.

Az 1941-ben született katolikus főpap a pápa bizalmasai közé tartozik, ezért is különösen kellemetlen most ez az ügy a katolikus egyháznak.

Pellt 1996-ban nevezték ki Melbourne püspökének. Többek között ekkor programot szervezett a papi szexuális bántalmazások áldozatainak, de már ekkor többen úgy fogalmaztak, ezt csak azért csinálta, hogy elrettentse az áldozatokat a perektől.

2001-ben ugyan Sydney érseke lett, de hamar le kellett mondania, miután egy férfi megvádolta azzal, hogy negyven évvel korábban szexuálisan zaklatta. Az érsek ugyan mindent tagadott és elég bizonyíték sem jött össze ellene, ezért visszakerült posztjára, de a gyanú megmaradt körülötte.

Ám itt nincs vége a történetnek. Sorra kerültek elő olyan értesülések, hogy papok zaklattak fiatalokat, ezért 2012-ben egy Királyi Bizottságot hoztak létre az ügyek kivizsgálására.

Pellt közben 2014-ben nevezték ki a Vatikán gazdasági miniszterévé.

2014-ben a Királyi Bizottság meghallgatott egy bizonyos John Ellist, aki ministránsfiú volt a hetvenes években és egy pap zaklatta szexuálisan. Kiderült Pellnek komoly szerepe volt az ügy akkori eltusolásában.

Úgyhogy Pellnek bocsánatot kellett kérnie, s már ekkor elismerte, hogy súlyos hibát követtek el, morális és pasztorációs szempontból is vétkeztek, amikor nem álltak az áldozatok mellé. És nagyon sajnálatosnak nevezte, hogy az egyház nem segített ezeknek a „súlyos szenvedéseken átesett” embereknek.

2016-ben interneten keresztül hallgatta ki újra az ausztráliai rendőrség, miután orvosi igazolást nyújtott be arról, hogy nem tud Ausztráliába hazarepülni egy kihallgatásra.

Nem sokkal később Victoria állam rendőrfőnöke megerősítette, hogy már Pell ellen is eljárás folyik több szexuális zaklatás ügyében.

Ekkor került elő két férfi nyilvános vallomása arról, hogy még plébánosként a késő hetvenes években fogdosta őket Pell. Az idős főpap mindent tagadott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.