2017. június 29., csütörtök

NESZE SEMMI, FOGD MEG JÓL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.06.29.


Megindult az alkudozás az Egyesült Királyság és az Európai Unió között a Brexitről. Mindenki megnyugtatására: eszem ágában sincs minden fordulatát figyelemmel követni itt, a blogon, azonban az első lépés már csak azért is megérdemel némi figyelmet, mert nagyjából megmutatja, honnan indítják tétjeiket a felek. A kezdeményezést ebben az esetben a britek vállalták magukra, lássuk, amit Theresa May a minap bedobott az uniós határátkelők Brexit utáni lehetőségeiről, több-e a semminél. Maradjunk annyiban, hogy nem sokkal.

A legfontosabb mondat: a brit miniszterelnök által beterjesztett elképzelés szerint a jelenleg törvényesen Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok közül senkinek nem kell majd távoznia a Brexit után.

Theresa May erről a londoni alsóházban beszélt hétfőn. Ami a részleteket illeti: azok, akik a később meghatározandó határnapig legalább öt éve folyamatosan Nagy-Britanniában élnek, „letelepedett” státust kapnak, és ugyanolyan jogosultságok illetik majd meg őket az egészségügyi ellátásában, az oktatásban, a szociális juttatásokban és a nyugellátásban, mint a brit állampolgárokat.


A határnap

Azok, akik a kijelölendő határnap előtt érkeznek, de a brit EU-tagság megszűnéséig nem töltenek el öt évet Nagy-Britanniában, szintén maradhatnak, amíg az ötéves tartózkodási időszakot ki nem töltötték, és ezután folyamodhatnak a letelepedett státusért a brit hatóságokhoz.

A határnapról egyelőre csak annyit tudni, hogy két dátum közé esik, ezek közül az egyik idén március 29., amikor Theresa May bejelentette a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását (ezzel indult el hivatalosan a Brexit folyamata), a másik pedig a kilépés konkrét napja. Eközött bármi lehet.

Akik ezután a határnap után érkeznek, azok átmeneti ideig maradhatnak, és „személyes körülményeiktől függően” később jogosulttá válhatnak az állandó letelepedésre, de az ide tartozók számára már nem garantált a letelepült státusz.

Ami a családokat illeti, azok a családtagok, akik a brit EU-tagság megszűnése előtt csatlakoznak letelepedett státusra jogosult EU-állampolgár hozzátartozójukhoz, öt év után szintén folyamodhatnak letelepedett státusért.

A brit EU-tagság megszűnése után a letelepedett külföldi EU-állampolgárok ugyanolyan feltételekkel hozhatják Nagy-Britanniába külföldi hozzátartozóikat, mint a brit állampolgárok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.