2020. április 5., vasárnap

NYÍLT LEVÉL ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖKNEK

NÉPSZAVA
Szerző: TÓTH BERTALAN
2020.04.05.


...Hatalmas problémának látom, hogy tíz évnyi, kétharmados parlamenti többséggel megtámogatott fideszes kormányzás és európai gazdasági konjunktúra után, a nemzet romos egészségügyi, oktatási és szociális rendszerrel, elegendő védőfelszerelés nélkül áll szemben egy talán soha nem látott mértékű gazdasági és társadalmi válsággal. A túléléshez ezért haladéktalanul cselekednünk kell, segítenünk kell egymásnak, és esélyt kell teremtünk mindenkinek a járvány okozta válságból történő kilábalásra! Nem csak a klientúrának, nem csak a kiválasztott keveseknek, hanem mindenkinek! Ezért dolgoztuk ki azt az esélyteremtő, válságkezelő intézkedéscsomagot, amelynek lényege: több pénzt az embereknek, több pénzt a kis- és középvállalkozásoknak, több pénzt az önkormányzatoknak. 

1. Adjunk esélyt az embereknek a válság túlélésére, hogy senki ne maradjon jövedelem és ellátás nélkül! 

Elvárjuk, hogy a kormány adjon esélyt a túlélésre azoknak a tíz- és százezreknek, akik a válságban elveszítik, vagy már el is veszítették a megélhetésüket. 
Éppen ezért azt javasoljuk, hogy a munkanélküli ellátás időtartama emelkedjen kilenc hónapra, a jelenlegi három hónapról, és az álláskeresési járadék nettó összege minden esetben érje el a 100.000 forintot. És gondoskodni kell azokról is, akik munkájuk azonnali elvesztése miatt jövedelem nélkül maradtak, és jelenleg nem jogosultak semmilyen szociális támogatásra. 

A járvány idején az idős korosztály tagjai különösen ki vannak téve a válság hatásainak. Az MSZP az idősek védelme érdekében ezért a tervezettnél jóval magasabb nyugdíjemelést követel, és az alacsony összegű nyugdíjak folyamatos felzárkóztatását. Ezen túlmenően elvárjuk a kormánytól, hogy az infláció vártnál nagyobb ütemű növekedése miatt a novemberben szokásos nyugdíjkiegészítést áprilisban kifizesse. És nem maradhatnak védtelenek a megugró infláció miatt az alacsony nyugdíjat kapó idősek százezrei sem, szükségesnek tartjuk, hogy számukra a kormány nyújtson azonnali egyszeri juttatást: a 100.000 forintnál kevesebb nyugdíjat kapók kapjanak egyszeri 20.000 forintos juttatást. 

A gyermekeket nevelő családok támogatásának legfontosabb eleme a családi pótlék, amelynek összege nem emelkedett az elmúlt tíz évben. Mivel az infláció folyamatosan leértékeli a családi pótlék mellett a GYES, a GYET és az anyasági támogatást is, így ezek összegének megduplázását javasoljuk. 

Kezdeményezzük, hogy: 

- terjedjen ki a Gyermekgondozási Táppénz (GYÁP) mindazokra, akik 14 éven aluli gyermek felügyeletét látják el; 

- a SZÉP-kártyát a munkavállaló felhasználhassa élelmiszer vásárlásra is; 

- ne lépjen életbe az a szabályozás, amely előírná, hogy egészségügyi szolgáltatási járulék meg nem fizetése esetén bárki is kiessen az egészségügyi ellátásból; 

- korhatár előtt, akár csökkentés nélkül is legyen lehetőségük nyugdíjba vonulni a munkavállalóknak a válságos helyzetre való tekintettel; 

- a végrehajtások felfüggesztése terjedjen ki a letiltásokra is, hogy az ne veszélyeztesse az emberek létfenntartását; 

- az átlagos havi fogyasztást meg nem haladó mértékig három hónapra mentesüljön a lakosság a gáz, az áram és a távhő díjának megfizetése alól, az energiaárak tartós és jelentős csökkenésére tekintettel. 

Az árak robbanásszerű emelkedése miatt javasoljuk, hogy a kormány fontolja meg a hatósági árak bevezetését az élelmiszerek, a védőfelszerelések, valamint a fertőtlenítők és tisztítószerek vonatkozásában. Se üzletlánc, se magánszemély ne nyerészkedjen az amúgy is nehéz helyzetbe került magyar embereken! 

2. Adjunk esélyt a vállalkozásoknak a válság túlélésére, az emberek munkahelyének megtartására! 

A munkahelyek megőrzése az elsődleges feladat. Kezdeményezzük, hogy a kormány vezessen be elbocsátási moratóriumot a közszférában és a legnagyobb foglalkoztató és hatalmas nyereséget elkönyvelő multinacionális vállalatoknál. 

A KKV szektorban a munkahelyek megőrzését egyértelműen a munkavállalói bérek támogatásával lehet a leghatékonyabban elérni. Azt javasoljuk, hogy a nehéz helyzetbe került vállalkozás elbocsátás helyett csökkentett munkaidőben alkalmazza tovább a munkavállalókat és ezért az állami költségvetés vállalja át a bér és járulékai 80%-át. 

A kormány a szakszervezeteket is vonja be a döntéshozatalba. A kormány hívja össze, és működtesse az Országos Érdekegyeztető Tanácsot, hogy a munkavállalók érdekeit is képviseljék a tárgyalásokon. A kormányzati támogatások, bármely szektort érintik, legyenek nyilvánosak. A foglalkoztatási helyzet változása akkor is legyen nyilvános, amikor romlást mutat. Elvárjuk, hogy a kormány segítse a szakszervezeteknek a munkavállalók érdekeit szolgáló tájékoztató kampányát, amely – egyebek mellett – felhívja a figyelmet a munkáltatók szabálytalan, törvényellenes intézkedéseire. 

3. Adjunk esélyt az önkormányzatoknak a szociális háló megerősítésére! 

A koronavírus elleni védekezés alapvetően állami feladat, mégis komoly teher hárul az önkormányzatokra is. A rászoruló idősek ellátását a veszélyhelyzeti kormányrendelet az önkormányzatok feladatává tette. Az önkormányzatok megszervezték az idősek ellátását, a bevásárlást, a gyógyszerek kiváltását, sőt sok helyen a napi egyszeri meleg étkezést is biztosítják az idősek számára. Ugyancsak az önkormányzatoknál jelennek meg azok a családok, ahol az egyik vagy esetleg mindkét szülő elveszítette a munkáját és nincs semmilyen tartalékuk. Ezek az emberek már megjelentek a hivatalokban, ahol egyelőre átmeneti segélyt kapnak, de ez csak rövid ideig finanszírozható. Komoly gondot jelent a településeken, hogy a közszolgáltatásokat ellátó munkatársaik számára sem tudnak védőfelszerelést beszerezni. Az önkormányzatok és a szociális munkások kétségbeesetten próbálják segíteni a hajléktalanokat. 

Az önkormányzatok helytállnak a krízishelyzetben, ezért több pénzre van szükségük. Nem elvonni kell tőlük forrásokat, hanem adni nekik. Ha Ön most el kívánja vonni az önkormányzatoktól a gépjárműadó-bevételüket, úgy ezzel a lépésével Ön veszélyezteti a járvány elleni küzdelmet, és a kialakuló szociális válság kezelését. A forráselvonás megnehezíti az egészségügyi ellátásban, az idősgondozásban, a gyermekétkeztetés biztosításában végzett munkát. A kormány tervezett lépésének kárvallottjai éppen azok a rászorulók lennének, akiknek most különösen nagy szükségük lenne a segítségre lakóhelyükön. 

Ha Ön most valóban azzal van elfoglalva – ahogyan azt néhány napja egy kiszivárogtatott levélben állította –, hogy a magyar emberek életét megmentse, és az ország kilábaljon a gazdasági és társadalmi válságból, akkor Önnek az önkormányzatokat érintő megszorítási javaslatát azonnal vissza kell vonnia...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.