2021. január 7., csütörtök

KÜLFÖLDÖN TANULNA A GYEREK? NAGY ÁTRENDEZŐDÉSRE KELL SZÁMÍTANI! - HAT A COVID, DE KÜLÖNÖSEN A BREXIT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.01.07.


A Brexit sok magyar szülő és diák angliai továbbtanulási álmainak vetett véget. Akár háromszorosára nőhet ugyanis a brit felsőoktatás költsége, amihez hozzájön még a kedvezményes diákhitel lehetőségének elvesztése.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a hazai felsőoktatási intézményekben 247 ezer magyar hallgató folytatott tanulmányokat a 2019/2020-as tanévben. Közben a külföldi felsőoktatási intézményekben körülbelül 15 ezer magyar diák tanult. Az Engame Akadémia oktatási szakértői szerint a külföldi felsőoktatásba jelentkezők számának további növekedése lehet az egyik oka annak, hogy 2020-ban – az elmúlt 19 év negatív rekordját elérve – mintegy 20 ezerrel kevesebben felvételiztek a hazai felsőoktatási intézményekbe, mint egy évvel azelőtt.

A 13-19 éves diákok kiegészítő képzésére (aminek része a külföldi felvételikre felkészítés) szakosodott intézmény felmérést készített arról, hogy a britek távozása az Unióból és a koronavírus miként hathat a magyar diákok külföldi továbbtanulására. Mint kiderült, igazán komoly átrendeződést a Brexit hozhat. Ez különösen annak tükrében lehet fájó, hogy az Egyesült Királyságba jelentkező magyar diákok száma 2011-2020 között töretlenül növekedett, összesen mintegy 268 százalékkal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.