2021. január 7., csütörtök

A NAP, AMIKOR A NYÁRSPOLGÁRI KONZERVATIVIZMUST VÉGLEG FELVÁLTOTTA A FASISZTA NORMASZEGÉS

MÉRCE
Szerző: LEHOCZKI NOÉMI
2021.01.07.


Valóban megbuktatta Trump a „nárcisztikus populizmust”, ahogy Gyurcsány Ferenc állítja Facebook-posztjában? Egyáltalán: valóban elbukott Trump?

Az világos, hogy a választásokat elbukta, de négy éves elnöksége alatt valósággal letarolta a republikánus pártot – nemcsak azért, mert a legtöbb republikánus szavazó azt szeretné, ha Donald Trump indulna újra az elnökségért, de emlékezzünk vissza arra is, hogy Trump 2016-ban a pártelit ellenében nyerte meg az előválasztásokat (pedig az amerikai előválasztásokon általában az szokott nyerni, aki mögé a pártapparátus is beáll).

Trump tehát személy szerint valóban elbukott, de a trumpizmus győzött a jobboldalon.

Ahogy Mike Davis írja a New Left Review-ben: az Igaz Trumpisták ma váltak Amerika de facto harmadik pártjává egy kétpárti rendszerben.

A Republikánus Párt trumpizálódáshoz való viszonyát jól reprezentálja milyen utat járt be az elmúlt négy évben Lindsey Graham, Dél-Karolina szenátora, befolyásos republikánus politikus. 2016-ban arra kérdésre, hogy Trumpot vagy Ted Cruzt preferálja -e, mint elnökjelölt, azt válaszolta – „Ez olyan mintha a lelövés és a mérgezés között kellene választani. Mit számít?” Az elnöki ciklusa alatt mégis hű szövetségese volt Trump elnöknek, még abban is támogatta őt, hogy a republikánus párt megtámadja a választás eredményét. A Capitolium ostroma utána viszont betelt nála a pohár – „ami elég, az elég„, fogalmazott szenátusi beszédében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.