2021. január 7., csütörtök

SIMONYI ANDRÁS: SOKAN FÉLNEK ATTÓL, HOGY TRUMP BECSAVARODOTT

KLUBRÁDIÓ
Szerzők: HARDY MIHÁLY, PARA-KOVÁCS ERNŐ
2021.01.07.



Simonyi András volt washingtoni magyar nagykövet szerint sokan félnek attól, hogy Donald Trump becsavarodott. Csak a választási vereséggel van elfoglalva, semmi más nem érdekli. Az Egyesült Államok fővárosában tartott szerdai tüntetés után, ahol ő is felszólalt, a demonstrálók egy része betört a Capitoliumba is, a zavargásokban négyen meghaltak.

Erőszakba torkollott Washingtonban a Donald Trump melletti demonstráció – ahol az elnök is felszólalt – szerdán. A tüntetők rendőrökre támadtak és betörtek a Capitoliumba is. A rendőrség lőfegyverrel és barikádokkal védte meg a képviselőház üléstermét, a szenátuséba viszont betörtek a tüntetők, akiket helyi idő szerint éjfél körülre kiszorítottak. A zavargásoknak négy halálos áldozatuk volt.

Simonyi András volt washingtoni magyar nagykövetet kérdeztük, aki azt mondta: sokkos állapotba került Amerika, és nemcsak néhány órára. Kissé olyan érzése van, mint amilyen 2001. szeptember 11-e után volt, mert valami olyasmi történt, amire nem lehetett számítani. Azzal a különbséggel, hogy ez az akció belső, amerikaiak által elkövetett „terrortámadás” volt. Ez talán ébresztő az amerikaiak számára, hogy talán az ő demokráciájuk se annyira érinthetetlen, mint amilyennek gondolták. Több szenátor is visszavonta a Joe Biden elleni fellépés támogatását, de hogy hosszú távon mi lesz, azt még nem tudni.

Nagyon sokan félnek attól, hogy „használjunk egyszerű szavakat: az elnök becsavarodott”. Trump csak a választási vereségével van elfoglalva, semmi más nem érdekli, és többen úgy látják, előkerülhet az alkotmány 25. kiegészítő cikkelye, amely szerint el kell távolítani az elnököt, ha nem tudja ellátni a feladatát. Erre megvan a mechanizmus, a kormánytagok fele és az alelnök támogatása kell hozzá. Elképzelhető, hogy valamilyen korlátokat állítanak Trump köré az elnökségéből hátralévő alig több mint tíz napra.

A helyiek vágják a centit Joe Biden hivatalba lépéséig, de azt nem tudja megmondani, hogy most milyen hangulat van Washingtonban, mert ottani idő szerint este 6 óta kijárási tilalom lépett érvénybe, és ezt nagyon komolyan veszi a polgármester. Egyre nagyobb számban jelennek meg a különféle szolgálatok emberei a helyszínen. Reméli, hogy elcsitulnak a kedélyek, a tüntetőkről pedig azt mondta: többségük – a kemény magot kivéve – nem őrült, valószínűleg most már óvatosabbak lesznek.

Szerinte az biztos, hogy Donald Trumpnak köszönhetik a republikánusok georgiai vereségüket, ezt az is mutatja, hogy Kelly Loeffler szenátor, aki elvesztette posztját, szerda este megfordította a szavazatát, és nem támogatja Joe Biden győzelmének felülvizsgálatát. Simonyi András szerint Amerika ettől az ütéstől nem gyengülni, hanem erősödni fog.

Donald Trump azóta közleményben jelentette ki, hogy „a legnagyszerűbb első elnöki ciklust” követően január 20-án átadja a hatalmat Bidennek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.