2021. január 7., csütörtök

DONALD TRUMP MEGHACKELTE A SZAVAKAT – ÉS EZZEL A VALÓSÁGOT

HVG
Szerző: VÁNDOR ÉVA
2021.01.07.


Az ember, aki politikai szlogent csinált a „fake news”-ból, a szavaival egy egész fake univerzumot hozott létre, amely most olyan erővel tör be a valóságba, mint a trumpista zavargók a Capitoliumba.


Donald Trumpra több mint 74 millióan szavaztak a tavaly novemberi elnökválasztáson. Joggal feltételezhetjük, hogy jó részük azért, mert elhitte az elnöknek, amit mondott és amit ígért. Közülük nagyon sokan még most is elhiszik az elnöknek, amit mond és amit ígér. Márpedig Donald Trump még az utolsó pillanatokban is – amíg a Twitter és a Facebook engedte – azt mondta, hogy nyert, hogy a választást elcsalták, az országot pedig ellopták „tőlünk”, amiből sokan óhatatlanul azt a következtetést vonták le, hogy az országot vissza kell venni, a hazafiság pedig megkívánja, hogy a választás „elcsalását” – most már az elektori szavazatok nagyrészt ceremoniális összeszámlálását és Joe Biden megválasztásának a szentesítését – meg kell akadályozni. Azok az emberek, akik betörtek a Capitoliumba, és akiket a CNN tüntetőből zavargóvá, lázadóvá címkézett át szerda este, Donald Trump szavainak az univerzumában hazafinak érezhették magukat.

Ha kétségeik lettek volna, az elnök Twitter-üzeneteiből végig folyamatosan kapták a megerősítést: „Ilyen dolgok és események történnek akkor, amikor egy szent, földcsuszamlásszerű választási győzelemtől ennyire dicstelen és gonosz módon megfosztják a nagyszerű hazafiakat, akikkel olyan sok időn át rosszul és tisztességtelenül bántak” – írta az elnök a legnagyobb káosz közepette, lényegében visszaigazolva az erőszakot és a rombolást.

A trumpizmus nyelvi öröksége robbanásveszélyes helyzetet idézett elő két héttel az új elnök beiktatása előtt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.