2021. január 7., csütörtök

TEGNAP CSAK TETŐZÖTT TRUMP KÉTHÓNAPOS ÁMOKFUTÁSA – EZEK A LÉPÉSEI VEZETTEK IDE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2021.01.07.


A világ egyik legrégebbi demokráciája súlyos válságban van, mivel az elnök olyasmit csinált, amivel nagyon régóta egyetlen elődje sem próbálkozott: nem ismerte el a választási vereségét, és nem hajlandó civilizált módon átadni a hatalmat utódjának. Márpedig ez a biztonságosan működő demokrácia lényege. Sorra vesszük, hogy minek kellett volna történnie a választás óta, mit parancsolt a jog és a szokásjog, és melyik ponton lépte Donald Trump azt a vörös vonalat, amit soha nem lett volna szabad. (Frissítés: 10 után érkezett a hír, hogy Trump tudomásul vette a választás eredményét.)


Tegnap példátlan jelenetek szemtanúja lehetett a világ, amikor trumpista tüntetők betörtek az amerikai törvényhozás épületébe, a Capitoliumba, megszállták a tanácskozótermeket, és megakadályozták az elnökválasztás eredményének hitelesítését. Mike Pence alelnököt közben egy hátsó ajtón kellett kimenekíteni, négy ember meghalt, és a Nemzeti Gárdának kellett az épületet visszafoglalnia. A „példátlan jelenet” többnyire olcsó zsurnalizmus, de most valóban ez a helyzet: emberemlékezet óta nem volt arra példa, hogy Amerikában békés és civilizált hatalomátadás helyett káosz és erőszak uralkodjon. Donald Trump sok tekintetben szokatlan elnök volt, bár november 3-ig, az elveszített választás napjáig ez inkább stíluskérdés maradt.

Az elmúlt két hónap azonban valóban új minőséget jelent – mégpedig szégyenleteset – az elnökség történetében. Minden demokrácia stabilitásának leglényegesebb biztosítéka a választást követő zökkenőmentes hatalomátadás, az az elvárás, hogy a vesztes vezető adja át a hatalmat utódjának cirkusz, erőszak és trükközés nélkül. Olyan országokban szokott ez az elv sérülni, amiket maga Trump nevezett kegyetlen szókimondással „shithole countries”-nak: a harmadik világ botladozó demokráciáiban, de semmiképpen sem a megszakítatlan demokratikus hagyományára joggal büszke Egyesült Államokban.

2021 elején Washington klasszikusan fenséges középületeiben olyasmi zajlik, ami kísértetiesen emlékeztet afrikai és dél-amerikai államok zaklatott vezetőváltásaira.


Nézzük, mi csúszott félre az elmúlt hetekben a hatalomátadási folyamatban, és hogyan jutott el Trump odáig, hogy már nemcsak a demokrata érzelmű publicisták vádolhatják diktatórikus ösztönökkel, mint az előző négy évben, hanem kijelenthető: az elnök megszegte az alapvető demokratikus normákat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.