2021. január 21., csütörtök

SZÉGYEN ÉS BÜSZKESÉG

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: BEREND T. IVÁN
2021.01.15.


Amerika szégyene.
 Az amerikaiak rekord számú részvételével, nyolcmillió többletszavazattal Joe Biden megnyerte a választásokat. A vereséget szenvedett elnök és mögötte álló pártja azonban a modern amerikai történelemben páratlan módon széles körű csalással, sok millió hamis szavazat leadásával vádaskodva mindvégig azt állítja, hogy ő nyerte meg a választásokat. Politikai válság bontakozott ki, s a választásokat követő hosszú végjáték vígjátek is lehetett volna, ha nem végződik drámával. Az amerikai történelemben összesen nyolc vitatott választást ismerünk, de ezek nagyon szoros eredménnyel végződtek, s hét esetben gyorsan rendeződtek. Csupán az 1860-as választás vezetett tragédiához: tizenegy déli állam kivált a győztes elnök, Abrahám Lincoln vezette Egyesült Államokból, és Jefferson Davis elnökletével megalakította az Amerikai Konföderációs Államok. E válságot a 655 000 életet követelő polgárháború zárta le.

Ennek megismétlése fenyegetett? A vesztes Trump két hónapon át jogi úton próbálkozott: jogászcsapata vagy 60 pert indított a különböző államokban választási csalás vádjával. Ezeket bizonyítás híján sorra el is veszítette. Biztatására az 50 amerikai államból Texas kezdeményezésére 18 állam és a Republikánus Párt kongresszusi képviselőinek kétharmada pert indított, hogy a Legfelsőbb Bíróság semmisítse meg négy állam választási eredményét, és ezzel adja át a győzelmet Trumpnak. Az egomániás őrülthöz a republikánus szavazók mintegy 70 százaléka csatlakozott, akik a republikánus képviselők zömével nem ismerték el a választások eredményét.

Ezzel a szégyen már az egész Republikánus Párté és a lakosság közel feléé, vagyis az Egyesült Államok szégyene. Ezt tetézte azután, hogy Trump valóban fontolgatta a békés puccs „megoldását”, és december 18-án meghívta a Fehér Házba azokat a tanácsadóit, akik nyíltan hirdették, hogy rendkívüli állapot bevezetésével kell visszaszereznie a hatalmát. Ezt azonban egyes munkatársai nyilvánosságra hozták, a hadsereg vezérkari főnöke azonnal nyilatkozott, hogy a hadsereg nem avatkozik be. Később az összes még élő, 10 volt hadügyminiszter közös nyilatkozatban utasította el a hadsereg felhasználását. Már ezen a ponton is felmerült, hogyan is juthattak idáig a dolgok a demokráciájára büszke Amerikában.

Trump személyisége fontos tényező e folyamatban, hiszen a pszichésen súlyosan beteg, egoista-nárcisztikus ember, aki mindig a középpontban akar állni, és zseninek nevezi magát, veszedelmes a politikában, de a hatalom vonzza (és hasonlókkal tele van a világ Braziliától Afrikán, Anglián és Európa keleti felén át Indiáig és Kínáig). Trump az a hazug, aki azt, amit éppen mond, valóságnak is hiszi. A Washington Post összeszámlálta az elmúlt négy évben tett valótlan állításait, s ezeknek száma 25 000-re rúg. Életformájának része az ügyeskedés és csalás: hatszor jelentett csődöt mint üzletember, hogy ne kelljen fizetnie hitelezőinek és szállítóinak. Amerikai bank már nem áll szóba Trumppal, és csak a Deutsche Bank hajlandó vele üzletelni. Az előző 15 évből 10-ben nem fizetett jövedelmi adót. Unokahúga megírta, hogy pénzen szerzett egyetemi diplomát, ami szegényes szókincsében és helyesírási hibáiban, valamint abban is tetten érhető, hogy közismerten nem tud két oldalnál hosszabb szöveget elolvasni. Brutális, erőszakos ember, aki csak talpnyalókat tűr meg maga körül. Úgy hiszi, hogy neki mindent lehet. Tizenkét nő jelentette fel őt szexuális zaklatásért vagy erőszakért. Tudta nélkül hangszalagra vették, amikor társaságban maga is ezzel büszkélkedett. Ha valakiről rosszat akar mondani, arra két szava van, „gyenge” vagy „vesztes balek”. Képes volt ezt mondani a franciaországi partraszállás amerikai áldozatainak temetőjében nyugvókra is, ezzel indokolva, hogy esőben miért nem látogatja meg sírjukat. Donald Trump képtelen elfogadni, hogy vesztes. A választások óta folytatott hazugsághadjárata, a megdöbbentő magatartás, hogy a tények ellenére két hónap óta változatlanul győztesnek mondja magát, nem egyszerű politikai manőver, hanem, mint Bandy Lee, a Yale Egyetem pszichológiaprofesszora megfogalmazta, pszichés deformáltság, ami olyanná teszi, mint „egy fékrendszer nélküli autót”, mivel számára „vesztesnek lenni egyenlő a pszichés halállal”.

Trump elnöksége éveiben már erősen sérült a jogállamiság, az USA alapköve is. Uszításaival szélsőségesen polarizálta a társadalmat. Beleszólt az alkotmányosan független Igazságügyi Minisztérium eljárásaiba, s védetté tétette velük magát az ellene indítandó bűnügyi vizsgálatokkal szemben. Elnöki kegyelmet adott elítélt barátainak, és már kijelentette, hogy előre (!) kegyelmet szándékszik adni magának és családtagjainak is arra a feltételezett esetre, ha elnöksége után elítélnék. Érzékelve a veszélyt, már a választások előtt ismételgette, hogy a 2020-as a legcsalóbb választás lesz a történelemben. A tényekkel ellentétben és bizonyítékok nélkül ezt ismétli ma is. Georgia államban kétszer számláltatta újra a szavazatokat, de csak Biden fölényét növelte. Demokrácia elleni támadásának egyik – Közép-Európában bevált – elemét tömeges személycserék jelentették. Intézmények vezetőit lecserélte, az új igazságügyi miniszter a „Trump védőügyvédje” gúnynevet kapta, a szenátusi többséggel mintegy 500 konzervatív bírót neveztek ki megüresedett posztokra, és a kilenctagú Legfelsőbb Bíróságba csalárd módon ugyancsak három új bíróval 9:3 arányú konzervatív többséget hozott létre, amire szilárdan épített. Ezért is próbálkozott a jogi úttal, mivel biztosra vette, hogy a választási győzelmet az elkötelezett Legfelsőbb Bíróság végül majd neki ítéli. Igazságügyi minisztere, William Barr valóban elrendelte a „választási csalások” kivizsgálását. A szenátusi többséggel rendelkező Republikánus Párt támogatva Trump hazugságait kivizsgálta a Biden ellen emelt korrupciós vádakat. Trump azonban mégsem lehet a mai politikai válság legfőbb magyarázata...

ITT OLVASHATÓ 

ÉLET ÉS IRODALOM 2021/2. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM 2021/2. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.