2021. január 21., csütörtök

TRUMP MEGBUKOTT, MOST MÁR A REPUBLIKÁNUS PÁRT LELKE A TÉT

AZONNALI
Szerző: KARÓCZKAI BALÁZS
2021.01.20.


Trump választási vereségével és a Kapitólium január 6-i ostromával világossá vált, hogy politikai karrierjének vége. De hiába kerül a történelem sötét lapjaira, a hívei még maradnak. Mi lesz a párttal, amiben a trumpisták megkerülhetetlenné váltak?

Azt, hogy mi Donald Trump öröksége, a Kapitólium ostroma után röviden úgy foglaltam össze, hogy anarchia és káosz. Ennek legvégső tere a Kongresszus épülete volt, amikor többezer feldühített – vagy más szemszögből nézve eltökélt és motivált – ember Trump hívószavára megrohamozta a törvényhozás épületét, hogy az általuk elcsaltnak tartott elnökválasztás eredményének szentesítését megakadályozzák.

A történtekből sokan levonták a tanulságot: az ostrom előtt 14 republikánus szenátor jelezte, hogy nem fogják elfogadni az elektori kollégium Joe Bident elnökké megválasztó szavazásának eredményét, azonban az ostrom után végül csak heten maradtak. A racionális, józan észt követő hat tékozlót pedig Mitch McConnell szenátusi republikánus frakcióvezető szépen egyesével felzavarta a pódiumra, hogy ott gyónják meg bűneiket.

Itt érdemes legalább két szálra bontani a történetet: egyrészt magára a Republikánus Pártra, másrészről a párt szavazóira.

Ki használt ki kit? Trump a pártot vagy a párt Trumpot?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.