2021. január 21., csütörtök

LANTOS GABRIELLA: AZ ILYEN OLTÁST NEM SZABAD FÖLVENNI!

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.01.21.


Még egy hete sincs, hogy Orbán Viktor a Kossuth Rádióban arról beszélt, Magyarország tömegesen tud szerezni kínai vakcinát, és azt remélte, hogy a magyar egészségügyi hatóság néhány napon belül egyértelmű választ ad az engedélyezésére. Lantos Gabriella, az Új Világ Néppárt egészségügyi szakértője szerint azonban az engedély kiadásához még vészhelyzeti engedélyezés esetén is minimum három hónap szükséges. Orbánt egyáltalán nem érdeklik a tudományos tények, őt egy dolog érdekel, hogy ő látszólag csinálhasson valamit. Lantos Gabriella ezt lázas semmittevésnek nevezi. Azt mondja, ha az OGYÉI pár héten belül egy olyan engedélyt ad ki, hogy a 60 éven felülieket be lehet oltani vele, akkor abban mindenki biztos lehet, hogy az nem megalapozott szakértői engedély, hanem politikai engedély, amelyet Orbán Viktor adott ki. Az ilyen oltást azonban nem szabad fölvenni!


Miért erőlteti a magyar állam olyan nagyon a kínai vakcinát?

– Ez nagyon jó kérdés, hiszen ők pontosan tudták, hogy a szerződött vakcinamennyiség milyen ütemezésben fog megérkezni Magyarországra. Az egyes gyártókkal a szállítási szerződéseket a magyar kormány írta alá. Tehát számukra nem meglepetés, hogy milyen ütemezésben érkeznek a vakcinák, és, hogy március végén, áprilisban fog egy nagyobb dömping érkezni. Azt hiszem, inkább az lephette meg őket, hogy néhány ország – különösen Izrael és az Egyesült Arab Emírségek – olyan gyorsan nagy átoltottságot tudtak elérni. Ezért azt hiszem, lázas semmitevési kampányba kezdtek, mert amit valójában csinálnak, az csak lázas semmittevés. Nem akarnak lemaradni, és azt a látszatot akarják kelteni, hogy képesek cselekedni. De ez nincs így.

Orbán azt mondta, kínai vakcinát tömegesen tud szerezni Magyarország, ehhez már csak az kell, hogy a magyar egészségügyi hatóság is engedélyezze azt, és reméli, a hatóság néhány napon belül egyértelmű választ ad. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért felelős államtitkára azt állította, hogy Európa sorban áll a koronavírus vakcináért Kínában, és több mint egy tucat ország jelentkezett már a kínai gyártónál. Ezt azonban az Európai Bizottság és Stella Kyriakides egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos is cáfolta. De tulajdonképpen mennyi idő kell a jó vizsgálathoz?

– Az OGYÉI, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a honlapján elérhető a nemzeti eljárási rend a gyógyszerek törzskönyvezéséről. Itt 210 napot, azaz közel hét hónapot írnak a törvényes gyógyszertörzskönyvezési eljárásnak. Tehát 210 nap a szokásos, akkor, ha minden adat a megfelelő időben rendelkezésre áll. Sajnos, sem a kínai, sem az orosz vakcinának a harmadik fázisú adatai nem jutottak el még senkihez, mert azokat sem a kínaiak, sem az oroszok nem adják ki. Ezért eléggé valószínű, hogy ezt a magyarok sem kapták meg, vagy, ha igen, akkor az óriási szerencse. Na, akkor lehet 210 nap alatt végezni ezzel az engedélyezési folyamattal, amit a vészhelyzetre való tekintettel talán valamelyest fel lehet gyorsítani. Azok a valamikor az OGYÉI-ben dolgozó szakértők, akikkel beszéltem azt mondták, hogy persze, az EMA, vagyis az Európai Gyógyszerügynökség is le tudta rövidíteni a saját engedélyezési eljárását, tehát az OGYÉI is le tudja rövidíteni az övét, de a 210 napot legfeljebb megfelezni lehet. Pár nap alatt nem lehet engedélyezni. Ezért az én számításaim szerint április a legkorábbi időpont, amikor az OGYÉI egy szabályos vizsgálat után engedélyt adhat a kínai vakcina használatára. De ez a legeslegkorábbi időpont akkor, ha megkapták a kínaiaktól a harmadik fázisú adatokat. Ha nem kapták meg, akkor semmi másra nem adhatnak engedélyt, mint gyógyszerkísérletre, ahogy azt az orosz vakcinával kapcsolatban is tették, hiszen nem voltak meg a harmadik fázisú adatok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.