2022. február 22., kedd

SZÁLLÁSPÉNZBŐL IS VEHETŐ A BOLTOKBAN ÉLELMISZER - A SZÉP-KÁRTYÁK KIBOCSÁTÓI SZERINT NEM KELL AGGÓDNI A KERET MIATT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.02.22.


A hónap elejétől vehető élelmiszer SZÉP-kártyával a boltokban. Sokan aggódtak azonban, hogy ha vendéglátás alszámláról elfogy a pénz, akkor nem tudják jól kihasználni ezt a lehetőséget. Az Azénpénzem.hu érdeklődésére a SZÉP-kártya mindhárom régebben a piacon levő kibocsátója jelezte: nemcsak a vendéglátás zseben lévő összeget, hanem a másik két zseben lévő teljes összeget is el lehet költeni élelmiszerre.


A kormány választások előtti, nyilvánvalóan az alacsonyabb jövedelműeket célzó intézkedéseként értékeltük az árstop mellett azt is, hogy a SZÉP-kártya vendéglátás zsebe használhatóvá vált élelmiszer vásárlására is. Várható volt, hogy a bolti költéseket lehetővé tevő könnyítés alaposan megkavarja az egész béren kívüli juttatási rendszert. Azóta nagyjából ki is derült, hogy ez valóban így lett. (Ahogy amúgy az árstop negatív hatásai is gyorsan látszani kezdtek.)

Sokan aggódtak azonban, hogy ha vendéglátás alszámláról elfogy a pénz, akkor nem tudják jól kihasználni ezt a lehetőséget. A pihenőkártyás vásárlásról szóló rendelet ugyanis azért kicsit módosított az elsőre fantasztikusnak tűnő képen. Élelmiszert ugyanis az előírás szerint csak 2022. február 1. és 2022. május 31. között (ezzel tulajdonképpen nyíltan felvállalják, hogy választás befolyásolására szolgáló lépésről lehet szó) vásárolhatnak a kártyabirtokosok. További megkötés, hogy a boltokban összesen évi 150 ezer forint költhető el így. A pénznek pedig a vendéglátás alszámlára kell érkeznie.

Bármennyire is lazának tűnnek most a szabályok, később esetleg lehetnek gondok. A gyakorlatban ugyanis – nyomatékosította az OTP – minden fizetésnél előre kell jeleznie a kártyabirtokosnak, melyik alszámláról szeretné az összeget levonatni a SZÉP-kártyájáról. A vendéglátás zsebbe pedig kedvező adózással évente csak 150 ezer forint tehető.
Az OTP Pénztárszolgáltató azonban kérdésünkre elmondta: a SZÉP-kártyáról szóló kormányrendelet szerint 2022. december 31-ig mind a három alszámlán lévő teljes pénzösszeg bármely SZÉP-kártyával fizethető szolgáltatásra felhasználható. Mint nyomatékosították: ez az átjárhatóság az élelmiszervásárlásra is érvényes, vagyis nem csak a vendéglátás zseben lévő összeget, hanem a másik két zseben lévő teljes összeget is el lehet költeni élelmiszerre. Szinte pontosan ugyanerről tájékoztatták portálunkat a K&H-nál és az MKB-nál is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.