2022. február 22., kedd

IVÁNYI GÁBOR: „OLYAN ORSZÁGRA VÁGYUNK, AHOL NEM KELL TÖBBÉ FÉLNI, AHOL NEM SZENTESTE HOZZÁK AZ ÉLETÜNKET MEGHATÁROZÓ TÖRVÉNYEKET”

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2022.02.21.


Tüntetést szerveztek az ellenzéki összefogás pártjai hétfő este 6 órára, miután a Nemzeti Adó- és Vámhivatal reggel elfoglalta az Oltalom Karitatív Egyesület és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Dankó utcai épületét. A hatóság házkutatási paranccsal, költségvetési csalás gyanújával végzett eljárást, majd – többek közt Iványi irodájának ajtaját is betörve – több zsák dokumentummal és számítógéppel távozott az esti órákban.

Mint arról beszámoltunk, az épületben dulakodás alakult ki a NAV munkatársai és az egyesületet, valamint az egyházat vezető Iványi Gábor lelkésszel szolidaritást vállaló több tucat ember között. A NAV munkatársai eleinte kizárólag Iványi Gábornak lettek volna hajlandóak információt adni arról, egyáltalán milyen ügyben és ki ellen folytatnak eljárást, de végül a helyszínen megjelent országgyűlési és európai parlamenti képviselők is vele tarthattak az iratbetekintésre, a lelkész ugyanis nem volt hajlandó egyedül menni, szerinte ez az ügy a nyilvánosságra tartozik. A délutáni rögtönzött szolidaritási akció után a ma esti, hirtelen bejelentett tüntetésen is több százan jelentek meg.

„Ez egy szégyenteljes este!”


Józsefvárosban minden választáskor kreálnak egy ügyet, ráküldik valakire a hatalmat: van, amikor egy kormánytól független közösségi házra, van, amikor magára a későbbi polgármesterre és most Iványi Gáborékra – kezdte beszédét Jámbor András, a Szikra Mozgalom és az egyesült ellenzék Budapest 6-os választókerületében induló országgyűlési képviselőjelöltje (és a Mérce alapítója, volt főszerkesztője) a ma esti tüntetésen.

„Tűnjön el ez a hatalom, amely a hatóságokat politikai eszközként használja! Ne azokat zargassa, akik a közösségünkért tesznek, hanem azokat, akik ellopják a pénzt!”

Szerinte ez a hely, ahol egy hajléktalanszálló, egy főiskola, egy kórház, egy óvoda és egy népkonyha működik, szimbolikus: miközben 12 milliárd forinttal tartozik Iványiéknak a magyar állam, nem adja oda ezt a pénzt, hogy ezek a szolgáltatások jobban működjenek, hanem ideküldi a NAV-ot és a rendőrséget, hogy ellehetetlenítse őket. Pedig Józsefvárosban jobb szolgáltatásokra van szükség: kevésbé tömegintézmény-jellegű, jobb ellátást nyújtó hajléktalanszállókra, bérlakásokra a fiataloknak, pályakezdőknek sőt még azoknak az itt eljáró rendőröknek is, akiknek a béréből nem futja lakbérre.

Ez egy szimbolikus ügy: milyen országot akarunk? Olyat, ahol a bűnösöket békén hagyják, és az áldozatokat vegzálják? Vagy olyat, ahol a közösség tagjai segítik egymást? Április 3-án erről döntünk – mondta Jámbor...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.