2022. február 22., kedd

BERNARD GUETTA: VLAGYIMIR PUTYIN VALÓJÁBAN EGY NAGY NULLA

MAGYAR NARANCS
Szerző: BERNARD GUETTA
2022.02.22.


Akár egész Ukrajnát is meghódíthatja, de hogyan tud kormányozni egy olyan nemzetet, amely úgy gyűlöli Oroszországot, mint még soha, és egyre inkább a Nyugat felé tekint?


Gyakran mondják róla, hogy „erős”, azt sugallva, hogy a demokráciák vele ellentétben túlságosan gyengék. Vannak, akik ezért „hazafinak” tartják és csodálják őt. Mások azt jósolják, hogy hamarosan újraalakítja a Szovjetuniót, sokan pedig inkább választanák őt, mint az Egyesült Államokat, amelyet azzal vádolnak, hogy háborút hoz Európára azzal, hogy „Ukrajnát a NATO-hoz akarja csatolni”.

Mindent és annak ellenkezőjét is állítják Vlagyimir Putyinról, csak egyet nem: hogy valójában egy nagy nulla, mert mi a mérlege ennek a politikusnak, akinek az elsődleges célja, hogy részben vagy egészben visszaszolgáltassa Oroszországnak az elvesztett birodalmát?

Ezt csak úgy érhette volna el, ha közös frontba tömörül Ukrajnával és Fehéroroszországgal, a két másik nagy szláv nemzettel, amelyek történelmileg a cárok, majd a szovjetek Oroszországához kötődtek, oroszul is beszélnek és ugyanolyan ortodox keresztények, mint Oroszország. Amikor Szolzsenyicin amellett érvelt, hogy Oroszország lépjen ki a Szovjetunióból, úgy gondolta, hogy hogy az ukrán és fehérorosz rokonaival együtt tegye ezt meg, és összpontosítson az európai mivoltára, miután megszabadult Közép-Ázsiától és a Kaukázustól, amelyek az ő szemében idegenek voltak az oroszok számára.

Ukrajna volt Oroszország bölcsője, Kijev Ororszország ezeréves keresztségének a színhelye. A fehérorosz név minden szláv nyelvben egy „Fehér Oroszországot” idéz, mivel ez volt Oroszország legnyugatibb része, ma pedig kulturális értelemben egyazon szláv csoportosulás része, amelyik három független államra vált szét...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.