2022. február 22., kedd

EZ MÉG MINDIG CSAK FIGYELMEZTETÉS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2022.02.22.


Oroszország elismerte Ukrajna szakadár népköztársaságait, és békefenntartó csapatokat küldött a területre.
Hogy ez kissé cinikus megnevezése egy megszállásnak, az kétségtelen, de hát a legrandább nők is szeretik sminkelni magukat, nem szólva arról, hogy én is reménytelen kísérletet teszek a hasam behúzására, ha csinos nővel társalgok.
Ami azt illeti, a NATO csinos nőnek éppenséggel nem mondható, így aztán igazán elismerésre méltó az a visszafogottság, mellyel Putyin és tábornokai egyelőre eltekintettek Ukrajna megszállásától, és csak oda mentek, ahol már egyébként is ott voltak.
Figyelmeztetés ez, és nem lenne hátrányos, ha a Nyugat és a NATO is ennek kezelné.
Lehet ugyanis a világszabadságról meg demokráciáról papolni, de a geopolitika meg a katonapolitika a kőkemény realitásokról szól, ennek kapcsán pedig az érdekekről.
Oroszországnak pedig elemi érdeke távol tartani határaitól a vele szembenálló katonai tömböt, és ha ránézünk a térképre, megszámláljuk az Oroszországot körülvevő amerikai támaszpontokat, akkor bizony nehéz azt mondani, hogy az oroszok érzékenysége ezen a területen indokolatlan.

A Szovjetunió felbomlása után a szuperhatalmi lét romjain még elképzelhető volt egy katonai erőn alapuló fellépés Oroszország ellen, élt is ezzel a Nyugat bőségesen, közelebb tolta a NATO határait ellenfeléhez, tagjai közé léptette a volt szocialista országok többségét, de maradtak további szép tervei is, csak menet közben kifutott az időből.
A mai Oroszország nem azonos azzal az állammal, mely Jelcin magas színvonalú munkálkodása eredményeképpen megörökölte a néhai Szovjetunió katonai erejét, gazdasági struktúráját.
Ez már egy másik minőség, egy másik ország, mely megáll a saját lábán, talán még stabilabban is, mint szeretett miniszterelnökünk kedvenc lánya.
Lehet elkedélyeskedni azon, hogy Oroszország egy túlméretezett olajkút és nem több, de a tény ettől még tény marad: Európa meghatározó katonai ereje itt összpontosul, és aki ezt katonai erővel próbálja megváltoztatni, az a harmadik világháborút kockáztatja.
Putyin világosan meghúzta azt a vörös vonalat, melyet nem léphet át egyetlen hatalom sem büntetlenül, de ha mégis, akkor Oroszország a végsőkig elszánt érdekei védelmében.
Érdemes lenne ezt komolyan venni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.