2020. január 2., csütörtök

KÚRIA: “MORVAY PÉTER AZ UTOLSÓ AKTÍV III/III-AS ÜGYNÖK”

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.01.02.


A volt III/III-as Morvay Péter a Kúrián is pert veszített Bartus Lászlóval szemben

Kúria (Baka András tanács elnök bíró vezetésével) helyben hagyta a Győri Ítélőtábla jogerős ítéletét, amely elutasította Morvay Péter, volt III/III-as ügynök Bartus László újságíróval szembeni keresetét, mert az Amerikai Népszava “Az ATV hűségfogadalma Orbánnak a HVG-ben” című cikkében Morvayt az utolsó aktív III/III-as ügynöknek nevezte, aki olyan volt III/III-as ügynök, aki ma is ügynöki jellegű munkát végez, méghozzá a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, Németh Sándor vezető lelkész ügynökeként. Ennek eredményeként lehetett még a HVG is a Hit Gyülekezete “szócsöve”.

Morvay Péter “Hartmann László” fedőnéven volt az állambiztonsági szolgálat III/III-as ügynöke. Munkáját olyan kiválóan látta el, hogy saját bevallása szerint két alkalommal is BM-jutalomban részesült. Morvay a Közgazdaságtudományi Egyetem hallgatójaként 1985 és 1987 között adott jelentéseket az egyetemen zajló politikai rendezvényekről, mozgolódásokról, a diáktársairól. Motívumairól a Hit Gyülekezete egyik kiadványa, az Új Exodus első számában úgy nyilatkozott, hogy miután egy hét gondolkodási időt kapott,
“a fő ok, amiért tudtam, hogy igent fogok mondani, az a titkos vágy volt, hogy ezáltal én is emberek élete felett kapok hatalmat. Ez a gondolat teljesen megigézett, alig vártam, hogy leteljék az egy hét.”

Morvay olyan aljas indíttatásból lett ügynök, amilyenből csak kevesen, s ami sokat elárul a jelleméről. Maga a keresete és perbeli hazug állításai azt támasztják alá, hogy ebben semmi nem változott. Morvay végül azért lépett ki a III/III-as hálózatból, mert a barátnője megtért a Hit Gyülekezetében. Nőügy miatt távozott, nem lelkiismereti okokból. A barátnőjét, későbbi feleségét, nem akarta elveszíteni, emiatt lett a Hit Gyülekezete tagja. Mint később kiderült, ezzel csupán “gazdát” cserélt, a Hit Gyülekezetében egy másik titkosszolgálati jellegű tevékenységet végző szervezetbe került, ahol Németh Sándor lett a “tartótisztje”.

Erről szólt a perbeli cikk is, amellyel szemben Morvay keresete is tipikus zaklatás és ügynöki munka volt. Morvay kiforgatta a cikkbeli mondatot, és úgy állította be azt, mintha Bartus László azt írta volna, hogy ő volt az utolsó távozó III/III-as ügynök, miközben utolsó távozó III/III-as ügynök nem is volt. Az állambiztonsági szolgálat megszűnésével egyidőben egyszerre szűnt meg valamennyi III/III-as ügynök státusza. A pert Morvay arra próbálta felhasználni, hogy keresetében elbújtatva azt követelte, hogy az ő III/III-as ügynökmúltjáról ne lehessen írni, csak az erről szóló hazugságaival együtt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.