2020. január 2., csütörtök

AKKOR ROPPANHAT ÖSSZE AZ ORBÁN-RENDSZER, HA A LÁTHATATLAN TÖMEG ELKEZD LÁZADNI

KLUBRÁDIÓ / ESTI GYORS
Szerző: DÉSI JÁNOS
2020.01.02.



Nem szabad lebecsülni a populistákat és mucsaizni a Fidesz-elitet Stefano Bottoni, az Akadémia után Olaszországba távozó, és Orbán, egy despota Európában címmel könyvet író történész szerint. Úgy véli, a Fidesz, amely minden kínos helyzetre átírja a törvényeket, lassan tíz éve alatt lerohasztotta az államot, és akkor lehet bajban, ha leszerel az utolsó rendőr, és ha az utolsó óvónő is inkább az Aldiba megy dolgozni.

Az élet is hozta azt a lehetőséget, hogy a Magyar Tudományos Akadémia után a Firenzei Egyetemre ment dolgozni, de kereste is a lehetőséget a CEU elüldözése után. Úgy vélte, illúzióban élt az akadémiai közösség egy része, és ez a burok kipukkadt 2018 júliusában. Stefano Bottoni a CEU elleni támadássorozat után már sejtette, hogy ők következnek. Attól tartott, hogy a szabadszájúsága miatt egyes interjúkat nem adhat, publicisztikákat nem írhat meg, és így is tovább.

Szerinte az intézmények elfoglalásával, újak alakításával a kulturális hegemónia a cél, ahhoz pedig nem az a fontos, hogy ki ír (ha ír) nívós nemzetközi folyóiratokba, hanem hogy ki miként beszél Trianonról, ’56-ról, ’89-ről 30 év múlva, és ebben az új intézményhálózat nagyon hatékony. A források újraelosztása is fontos eleme ennek az egésznek. Óva intett ugyanakkor a ’90-es évekbeli mucsaizás felelevenítésétől is, azt mondta, ez az elit is globalizált, csak a saját hasznára fordítja a globalizációt...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.