2020. január 2., csütörtök

KÓRHÁZBAN A VILÁG VÉGÉN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: HATÁRÁTKELŐ
2020.01.02.


Az Azori-szigetek ugyan az Európai Unió része (lévén Portugáliához tartozik), a kontinensről nézve mégis a világ végén van, hiszen 1500 kilométerre található Lisszabontól. Itt élnek Barbaráék április óta, de amikor kórházba került ott, még csak január volt. Vajon milyen tapasztalatokkal gazdagodott?

„Januárban kórházba kerültem az Azori-szigeteken, pontosabban Faialon. Itt található a kilenc szigetből háromnak a kórháza. Ritka autoimmun betegségem van, a hazautazás elött két nappal már annyira rosszul voltam, hogy a sürgősségin kötöttem ki.

Kb. 10 percet kellett várakozni, a kötelező rutin után rögtön infúzióra raktak, egy órán belül már a kórteremben. Külön kaptam egy angolul beszélő ápolót. A szoba négyágyas volt, tv, zuhanyzó, külön WC. Az orvosok, ápolók nagyon kedvesek voltak, a takarító személyzet egyben az ápolók segédjei is.

Naponta kétszer takarították a kórtermeket, mindenhol kint a kézfertőtlenítő, amit használnak is. Az idős mozgásképtelen betegeket naponta fürdetik, türelmesen etetik és beszélgetnek velük, még ha nem is tudnak válaszolni.

A portugálok amúgy is nagyon szeretnek beszélni. Jó volt nézni, hogy milyen tisztelettel törődnek az idősekkel. Mikor zuhanyozni mentem, szóltak, hogy várjak, furcsa volt, de csak a zuhany elé terítettek egy betegalátétet, magyarul pelenkát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.