2020. január 2., csütörtök

MOST JÓ LENNI NYUGDÍJASNAK?

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2020.01.02.


Rétvári Bence közölte, hogy a 2020-as költségvetésben 2,8 százalékos inflációval számoltak, ezért januártól ennyivel magasabb ellátást kapnak az idősek. Jelezte, hogy novemberben nyugdíjkorrekcióra is sor került. Mivel az infláció tavaly 0,7 százalékkal magasabb lett a tervezettnél, ezért ekkora kiegészítésben részesültek az érintettek, egy összegben az egész évre. A korrekció beépül a nyugdíjakba, így tavaly januárhoz képest 3,5 százalékkal magasabbak az ellátások. (…) Azt tűzték ki célul, hogy a nyugdíjak megőrizzék az értéküket, kövessék az inflációt. Ezt nemcsak megtartani tudták, hanem túl is teljesítették, mivel az ellátások vásárlóértéke már több mint 10 százalékkal magasabb, mint néhány éve, ráadásul további juttatásokat szintén biztosítottak – jelentette ki az államtitkár. (MTI – január 2.)

A KDNP-s államtitkár azt is elmondhatta volna, hogy a Magyarországon 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben évente több mint tíz százalékkal emelkedtek az átlagkeresetek és 2020-ban is tíz százalék körüli érték várható. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt években a bérjövedelmek háromszor olyan gyorsan nőttek, mint a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások. Idén – figyelembe véve az újabb, nyolc százalékos minimális bér illetve garantált bérminimum változást is – tehát tovább gyengül a nyugdíjasok jövedelmi pozíciója, miközben a fogyasztói árak érzékelhetően emelkednek.

Az államtitkár arról sem szólt, hogy a Magyar Nemzeti Bank hivatalos előrejelzése szerint, a jövő évi átlagos inflációs index 3,4 százalék lesz. Az élelmiszereknél ez az érték várhatóan 5,6 százalékot tesz ki, de a piaci szolgáltatások ára is 4,5 százalékkal emelkedik, azaz már most biztos, hogy a teljes nyugdíjas társadalom megint hatalmasat „bukik” a 2,8 százalékos emelésen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.