2021. november 22., hétfő

ÁRUHIÁNY, ELSZÁLLT INFLÁCIÓ – ITT AZ ARMAGEDDON? NEM, EZ CSAK A GAZDASÁG POSZT-COVID ÁLLAPOTA - OLYAN GYORSAN ÁLLT TALPRA A VILÁGGAZDASÁG, HOGY AZÓTA IS SZÉDELEG

TELEX
Szerző: DOMSCHITZ MÁTYÁS
2021.11.22.


- Vannak emberek, akik úgy esnek túl a koronavíruson, hogy a felépülés után még hosszú ideig éreznek bizonyos mellékhatásokat, ugyanilyen poszt-Covid szindróma van a világgazdaságban.

- Egyes szektorokban a gyors fellendülés okoz kapacitáshiányokat, túl nagy a kereslet bizonyos árucikkekre és alapanyagokra, és ezt egyelőre nem bírja el a világpiaci kínálat.

- Ha hiány alakul ki egyik szegmensben, az hiányt okozhat máshol, emiatt egy kiterjedt inflációs helyzet alakult ki 2021 második felében. A fékevesztett drágulás egy ideig akár fokozódhat is, majd egy-két év múlva tűnhet el.

- Ezután újra olyan állapot lesz a globális gazdaságban, amilyen a világjárvány előtt. A globalizációt korai volt temetni, a válságoknak erősen kitett, hosszú ellátási láncok nem tűntek el.

Aki az elmúlt egy-két évben követte a gazdasági híreket, az mostanában eléggé átverve érezheti magát. 2021 elején arról volt szó, hogy ez a gazdasági talpra állás éve lesz, beindulnak az oltási programok, feloldják a korlátozásokat, és az indítás gomb megnyomása után ismét kilő a növekedés, magunk mögött hagyhatjuk a koronaválság kényelmetlenségeit, legalábbis a gazdasági életben.

Ehhez képest most azt látjuk, hogy bár a növekedési adatokra valóban nem lehet panasz, több dolog beárnyékolja a fellendülés érzetét, és eszeveszett drágulás megy végbe megannyi szektorban.

2021 második felében szinte nem telt el úgy hét, hogy ne cikkeztek volna a sajtóban egy-egy újabb világpiaci hiányjelenségről. Hiánycikk lett idén a fa, az acél, a magnézium, az alumínium, a mikrocsip, a tetőfólia, a papír, a Playstation, a bicikli, az új és használt autó, a pamut, az AdBlue, a búza vagy épp az óceánjárókra pakolt teherkonténerek. Ha valamiből nincs elegendő mennyiség, akkor az a valami értékesebbé válik, azaz drágább lesz, először csak az iparban, így a termelési költségek emelkednek, aztán mindez néhány hónappal később már a fogyasztói, bolti árakat is felfelé tolja. Így jutunk el a kereslet és kínálat eltéréseitől a termelési-szállítási fennakadásokon át az inflációig. Nálunk egy év alatt 20 százalékkal nőttek a belföldi termelői árak a KSH szeptemberi adatai alapján, októberre pedig rég nem látott, 6,5 százalékos szintre ugrott az éves pénzromlás.

A hiány és a drágulás mértéke változó lehet, és az ebből fakadó ellátási problémák súlyossága is, mivel bizonyos árucikkek, alapanyagok esetében egyedi gazdasági folyamatok alakítják a világpiaci kínálatot, ugyanakkor be lehet azonosítani közös pontokat is, amelyekből összeáll egyfajta poszt-Covid szindróma képe a gazdaságban...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.