2022. június 23., csütörtök

TURIZMUS: A TIBORCZ-KÖR ANNYI INGYENPÉNZT KAPOTT, MINT MÉSZÁROS, CSÁNYI ÉS A ROGÁN-VILÁG ÖSSZESEN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2022.06.22.


Másfél év után újra átvilágítottuk a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-programját, hogy lássuk a 2018–2022-es ciklus teljes mérlegét. Újonc támogatottként – bő 1,5 milliárd forinttal – megtaláltuk a miniszterelnök kabinetfőnökének kabinetfőnökéhez, a Schadl-ügyben is érintett Nagy Ádámhoz sorolható egyik céget. „Döbbenetünk” csak fokozódott, amikor észleltük, hogy az idei választások után a legnagyobb nyertes érdekeltségeket Tiborcz István holdudvara vette, veszi át. Vagy épp veszi vissza – mint a fenti látványterven szereplő Club Aliga-projektet. A mérleg: a négy év alatt kiszórt állami ingyenpénz minden ötödik-hatodik forintja (316,8 milliárdból 56,4 milliárd) Orbán Ráhel férje közelébe gurult. A kormányfő vejének „leágazásai” ezzel annyi forráshoz jutottak, mint a többi nagy győztes (Mészáros Lőrinc, Csányi Sándor és Rogán Antal világa) együttvéve.


Tavaly februárban nagy vállalkozásba fogtunk: összegereblyéztünk minden létező adatot a Guller Zoltán vezette, Rogán Antal kabinetminiszter által felügyelt, Orbán Ráhel tanácsaira is nyitott Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) „Kisfaludy” néven márkásított esernyőprogramjáról. Amely, mint mára kiderült, minden idők legnagyobb hazai turisztikai pénzkihelyezése volt – másfél éve 300 milliárd forintnál tartott a támogatások összértéke, ma pedig már 316,8 milliárdon áll a számláló. Látszólag sikerült valóban össznépivé tenni, „társadalmiasítani” a vendéglátás ügyét, hiszen majd’ 17 ezer fejlesztéshez járult hozzá a kormányzat – a szaletlifelújítástól a gigantikus élménypark-beruházásokig. Ráadásul a támogatások intenzitása megközelítette a 70 százalékot, vagyis a turisztikai attrakciók, szálláshelyek gazdái a teljes projektérték 30-35 százalékát fizették, fizetik zsebből vagy hitelből, minden mást állam bácsi vállalt magára. (Korábban az volt jellemző, hogy egy átlagos magyar szálloda-, panzió- vagy étteremtulajdonos 20-30 százalékra rúgó támogatást kapott állami vagy EU-forrásból.)

Ha ilyen szépek a számok, miért kell kötekedni? – már halljuk is a mindent kritikátlanul szemlélők hangját. A magyarázat annyi: nem mi, újságírók hívtuk fel a figyelmet arra, hogy valami nem kerek ezzel a történettel. Egyrészt az MTÜ eredetileg azt kommunikálta, hogy 2030-ig fog elkölteni 300 milliárd forintot, aztán mégis úgy kezdte kipumpálni a pénzt – különösen a 2020-as Covid-évben –, mintha nem lenne holnap. Az is gyanút keltett, hogy az ügynökség fű alatt, lényegében minden hivatalos pályáztatási normát megszegve, gyakran egyedi kérelmek alapján osztja a vissza nem térítendő támogatásokat. A 24.hu nemrég pert is nyert a Guller Zoltán-féle szervezettel szemben, így kiderült, hogy a vezérigazgató gyakran szakmai grémiumok nélkül, egyedül dönt sokmilliárdos pénzkihelyezésekről. Az MTÜ azzal is tetézte szemérmetlen elosztási gyakorlatát, hogy a Kisfaludy-program kedvezményezetti nyilvántartását jórészt ömlesztett, kereshetetlen, feldolgozhatatlan formában hozta nyilvánosságra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.