2022. június 23., csütörtök

„A KORMÁNY FOLYTATJA A HORTHY-KORSZAK RESTAURÁLÁSÁRA TÖREKVŐ, MÚLTBA RÉVEDŐ SÉRELMI POLITIKÁT, ÉS ARRA A FAJTA NOSZTALGIÁZÁSRA ÉPÍT, AMELY AZ ÉGVILÁGON NEM VEZET SEHOVA”

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2022.06.23.


A kabinet lavinát indíthat el a hagymázas világképben fogant javaslataival – figyelmeztet Karsai László történész. Mikecz Dániel politológus szerint nem világos, hogy a Fidesz milyen egyéb intézkedések elfogadásához készíti elő a terepet.


Magyarország előre megy, nem hátra! – többek között Somogyi Zoltán szociológus, a Political Capital társalapítója is a Fidesz választási szlogenjét idézte a közösségi oldalán, amikor hírét vette, hogy a kormány vissza akarja hozni a főispán elnevezést.

A Varga Mihály pénzügyminiszter által jegyzett törvényjavaslat értelmében – „a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében” – az eddigi kormánymegbízottak viselnék a főispáni titulust. A miniszter szerint így lehetőség nyílik arra, hogy a „mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek”.

Nagy felzúdulást keltett egy másik kormánypárti előterjesztés is: a fideszes Kocsis Máté a gránit szilárdságú alaptörvény sokadik módosításával a vármegye szó használatát vezetné be újra a megye helyett. Indoklása megegyezik Varga Mihály érvelésével.

– Elképesztő – Karsai László történésznek ez volt az első szava, amikor a főispánokról és vármegyékről szóló fideszes javaslatokról kérdeztük. A történész hangsúlyozta, hogy a mostani lépések illeszkednek azokba a folyamatokba, amelyek az elmúlt tizenkét évben csak felerősödtek, de már jóval korábban, a Fidesz első kormányzása idején, 1998-2002 között elkezdődtek.

A kormány tehát folytatja a Horthy-korszak restaurálására törekvő, múltba révedő sérelmi politikát, és arra a fajta nosztalgiázásra épít, amely az égvilágon nem vezet sehova – jelentette ki Karsai László. Nem lenne meglepve, ha a kormánymegbízottakat nem pusztán átneveznék főispánokká, hanem a jogkörüket is módosítanák. Ha a Fidesz következetes marad, akkor az irányokat is lehet sejteni.

A két világháború között – mondta a történész – a főispánok inkább csak jelképes pozíciót töltöttek be, a valódi hatalmat az alispánok gyakorolták. Egyik legfontosabb feladatuk a választások előkészítése volt, és ennek ürügyén a csendőrség közreműködésével mindent elkövettek azért, hogy ellehetetlenítsék az ellenzéket. Ennek rengeteg formája volt, ha úgy látták jónak, betilthattak, vagy akár szét is verethettek ellenzéki politikai gyűléseket.

Mindebből logikusan következik, hogy az újabb lépés a csendőrség visszaállítása lesz, amivel nem a Jobbik állt elő először, hanem még a kilencvenes évek elején a lázálmokat kergető Torgyán József-féle kisgazdapárt – vázolta a lehetséges jövőt Karsai László. (Alig fejeztük be a beszélgetést, amikor megjelent a Mi Hazánk közleménye: Toroczkai László pártja a „csendőrség visszaállításával segítené a vármegyék közbiztonságának megteremtését”, hiszen a „vármegyék és a főispánok hagyományos elnevezése mellett érdemi változásra is szükség van a rend megteremtéséhez”.)

Karsai László szerint a kormány megint talált egy gumicsontot, amit bedobhat a nép közé, hogy legyen min rágódni. A hagymázas világképben fogant javaslatok ezzel együtt lavinát indíthatnak el. A vármegyék pontosan szabályozott, erősen hierarchizált formában működtek, felülről irányított és kézből etetett apparátussal. A Fidesz gondolkodásától nem áll távol egy ilyen rendszer bevezetése – állapította meg a történész...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.