2022. június 23., csütörtök

BEJÖTT PUTYIN SZÁMÍTÁSA? A RUBEL HÉTÉVES CSÚCSRA ERŐSÖDÖTT

MFOR
Szerző: TISZÓCZI ROLAND
2022.06.23.


A nyugati szankciók ellenére – vagy éppen annak hatására – Oroszország egyre nagyobb devizatartalékot képes felhalmozni, ami erősíti a rubelt. Ez azonban Patyomkin-árfolyamnak bizonyulhat, hiszen a tartalékot nincs mire elkölteni, így igencsak kétséges annak gazdasági előnye.

A rubel szerdán 52,3 szint alá is benézett a dollárral szemben, ami nagyjából 1,3 százalékos erősödés az előző naphoz képest, és csütörtökön is 53,2 körül mozog, ez pedig 2015 májusa óta a legerősebb árfolyam, ami igencsak messze van a március elején, a szankciók bevezetésekor megütött 139 körüli szinttől. A rubel olyannyira megerősödött, hogy az orosz központi bank aktív intézkedéseket tesz annak gyengítésére, mivel attól tart, hogy ez már az export versenyképességét rontja.

A rubel márciusi mélypontja óta tartó folyamatos erősödését a Kreml a nyugati szankciók hiábavalóságának bizonyítékaként emlegeti. Mások szerint viszont az import összeomlása miatt ez csupán Patyomkin-árfolyam.

Február végén, négy nappal az ukrajnai háború kitörése után – a rubel kezdeti zuhanásának megfékezése céljából – Oroszország több mint kétszeresére, a korábbi 9,5 százalékról 20 százalékra emelte az ország irányadó kamatlábát. Azóta a rubel értéke annyit javult, hogy háromszor csökkentette a kamatlábat, amely május végén elérte a 11 százalékot. A rubel valójában olyannyira megerősödött, hogy a központi bank folyamatosan gyengíti, mivel attól tart, hogy az erős rubel rontja az orosz export versenyképességét...

ITT OLVASHATÓ


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.