2021. december 14., kedd

MACRON MEGMUTATTA ORBÁNNAK, HOGY MERRE TART

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.12.14.


Egy komoly tekintéllyel és befolyással bíró nyugati politikusnak kellett Magyarországra látogatnia ahhoz, hogy Orbán Viktor szembesüljön a nemzetközi realitásokkal. Emmanuel Macron főleg gesztusokkal demonstrálta, hogy nem tartja helyesnek azt az utat, melyen Orbán halad évek óta. A magyar kormányfő kellemetlen perceket élt át azon a sajtótájékoztatón is, melyen francia újságírók faggathatták az aktuális magyar viszonyokról. A magyar ellenzéki médiát bojkottáló miniszterelnök talán bele is kényelmesedett abba a helyzetbe, hogy neki az utóbbi években nem kellett szembesülnie a kritikus sajtó erejével.


Gyakrabban jöhetnének Magyarországra hivatalban lévő francia elnökök. Nicolas Sarkozy 2007-es vizitje óta nem járt ilyen magas rangú vezető nálunk az Európai Unió második legerősebb államából. A magyar külpolitika a 2010-es fülkeforradalom óta arra épít, hogy Németország kiemelt diplomáciai és gazdasági partnere az országnak, ezért ha az aktuális kancellárral jó vagy kielégítő Orbán Viktor kapcsolata, akkor nagy baj nem lehet. Ez meglehetősen egysíkúvá tette a magyar külpolitikát az utóbbi 10 évben, ugyanakkor azt a látszatot keltette, hogy a német vonal minden szituációban iránymutató lehet a magyar politika számára.

Macron látogatása a V4-ek mostani értekezletén egyrészt annak szólt, hogy röviddel Merkel kancellár távozása után a francia elnök kihasználja azt a pillanatnyi előnyét, hogy az új német kormány még saját indulásával van elfoglalva. Macron kompromisszumkészsége most olyan gesztusokkal párosult, melyek üzenetértékűek olyan kormányok számára, melyek gátolják az EU fúziós törekvéseit, és ennek következményeként folyamatosan megkérdőjelezik az összeurópai értékeket. Ezeket a jelzéseket természetesen elsősorban a magyar és lengyel kormányoknak küldte...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.