2022. november 2., szerda

AZ OROSZBARÁT, NYUGATELLENES ORBÁNISTA FASIZMUS NEM TRENDI, KIDOBOTT PÉNZ AZ IDEOLÓGIAI NYOMULÁS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2022.11.01.


Már semmi innováció, újdonság és izgalom nincs Orbán rendszerében, mert mindenki számára világos, hogy egy oroszbarát, nyugatellenes önkényuralomról, közönséges fasiszta diktatúráról van szó, amely már alig képes leplezni magát. Attól, hogy mindent másnak nevez, mint ami valójában, hogy hazudik, még semmiféle újszerű társadalmi formációt és megoldást nem kínál. A szélsőjobb vevő lehet rá, mivel a leplezett és takargatott fasiszta diktatúráknak az a típusa, amely sikeresen számolta fel “észrevétlenül” a demokratikus jogállamot és a köztársaságot, de másnak nem vonzó.

Ezek a “szellemi műhelyek”, amelyek valamiféle filozófiai és ideológiai látszatot, ne adj’ isten tudmányos, elméleti hátteret akarnak adni a felcsúti stadionban, a korlátlan hatalomban, Mészáros Lőrincben, az unortodox gazdasági csődben megtestesülő suttyó önkénynek, elkésett és nevetséges próbálkozások arra, hogy Orbán valamiféle elvont tartalmat adjon egy primitív, ócska, fasiszta diktatúrának, mert időközben lefoszlott róla a máz. Semmi újszerűség nincs benne, mindenki számára világos és egyértelmű a lényege. Az orbánista fasizmus nem trendi és nem szexi Európában.

Különösen nem azóta, hogy Putyin megmutatta ezeknek a rendszereknek az arcát és igazi lényegét, Orbán pedig nem határolódott el tőle, még a népirtás és a tömeggyilkosságok után sem, hanem azonosul vele. Azok a nevetséges próbálkozások, amikor valamiféle “alternatív” társadalomfelfogásnak próbálja beállítani azt, hogy politikai ellenfeleit, riválisait megfosztja az egyenlő feltételektől, a népet a szabad és egyenlő, demokratikus választás lehtőségétől, az információs és sajtószabadságtól, olyan egyetemekkel és oktatási intézményekkel, ahol nincs szabadság, kontraproduktívak.

A valódi egyetemeket a középkorban alapították és a szabad szellem, a szabad kutatás fellegvárai. Orbán Mathias Corvinus Collegiuma 2020-tól kezdte meg jelenlegi működését, ez az alapítás éve, de az elődje is csak 1996-ban létesült ezen a néven. A “tehetséggondozónak” nevezett ideológiai agymosó intézmény az Orbán-rendszer káderképzője, amely egyben tudományt próbál csinálni egy önkényuralomból, amivel elkésett. Arisztotelész már leírta ennek a rendszernek (tyranneia) a lényegét, semmi új nincs benne ahhoz képest.

Mindemellett nem elég, hogy a látható gyakorlat cáfol és helyretesz minden hazug elméletet, az elméletgyártás is rendkívül alacsony színvonalú. A klasszikus fasiszta és náci hatalomgyakorlás mögött a liberális demokráciák alig rejtett antiszemita kritikája ötvöződik a keresztényfasizmus középkori eredetű szabadságellenességével és képmutató valláserkölcsi uszításaival. Az elméletet cáfolja és értelmezi a látható gyakorlat, amely nem vonzó, hanem undorító, de maga az elmélet sem tartalmaz semmiféle innovációt a legocsmányabb antiliberális konteókhoz képest.

Ezért Orbánnak nincs esélye arra, hogy olyan vállalkozásokkal, mint a Mathias Corvinus Collegium brüsszeli ága, “az MCC Brussels agytröszt”, átalakítsa az európai és a nyugati közgondolkozást. A probléma oka, hogy az agytrösztből az agy hiányzik, csak a tröszt van meg benne, nincs valódi szellemi érték abban, ahogy tudományt próbálnak csinálni egy ember primitív önkényuralmából. Ez nem lesz így se vonzó, se hatékony, se divatos, mindössze egy kelet-európai fasiszta diktatúra átlátszó próbálkozása arra, hogy agymosó tevékenységét kiterjessze, s néhányan megélnek belőle.

Orbánnak Amerikában még vannak tudatlan támogatói, akik nem ismerik az Orbán-rendszert, annak lényegét és működését, de a trumpizmus révén eljutottak a szélsőjobboldal elfogadásához, ám nincsenek tisztában azzal, hogy a “család”, a “kereszténység”, az antiliberalizmus és más hamis jelszavak mögött milyen egyszerű, primér és ocsmány fasiszta diktatúra húzódik meg, amely idegen az amerikai demokráciafelfogástól és értékrendtől. Amerikában a legdurvább fasiszták sem engednének olyan diktátort maguk fölé, mint Orbán. Ha Trump megpróbálná ugyanezt, akkor neki vége...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.