2022. november 2., szerda

MILLIÁRDOS MUSK ÁLOM - A SZENVEDÉLY MELLETT A PÉNZSZERZÉS IS NAGY SZEREPET JÁTSZHAT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: SZEPESI LÁSZLÓ
2022.11.02.


A múlt hét végén lezárult a Twitter megvásárlása, Elon Musk azonnal elkezdte átalakítani a vállalatot. Kirúgások, betarthatatlan határidők és másutt sehol nem alkalmazott stratégia kíséri a fantaszta és látnok milliárdos útját. Hatalmi gőg vagy kivételes látnoki képesség vezeti a világ leggazdagabb emberét?

Példátlan érdeklődés kísérte a múlt péntekén azt a tranzakciót, aminek keretében a világ jelenlegi leggazdagabb embere megtette az utolsó lépéseket is és kivásárolta a Twitter közösségi média korábbi tulajdonosait. Elon Musk, akinek vagyonát a nyár végén 254 milliárd dollárra becsülték, ezzel egyedüli döntéshozóvá lépett elő a rövid írott üzenetek továbbítására szakosodott cégnél. Musk saját maga is igen nagy hódolója a Twitternek, egyesek szerint egyenesen szenvedélye az üzenetek olvasása és bizonyítottan aktív részt vevője is az ott zajló beszélgetéseknek. Gyakran ott jelentett be fontos újításokat vagy adatokat, néha megfontoltan, néha az utólagos elemzések szerint csak ötletszerűen és hirtelen felindulásból. Egyértelműnek tűnik, hogy Musk őszintén elkötelezett egy korlátozásmentes szabad véleménynyilvánítás mellett, amit az USA-ban az első alkotmánykiegészítés kiemelten védelmez.

Az is igaz ugyanakkor, hogy ezt a jogot néha meglehetősen szabadosan értelmezte a múltban, a leghírhedtebb eset 2018-ban volt. Ekkor a SEC, az amerikai tőzsdefelügyelet szerint Musk megalapozatlanul jelentette be, hogy rendelkezésére áll elengedő tőke ahhoz, hogy a Teslát kivezesse a tőzsdéről. Példátlan büntetést kapott a milliárdos: egy Tesla ügyvédnek előzetesen jóvá kell hagynia minden Teslával kapcsolatos üzenetet, amit ki szeretne küldeni, gyakorlatilag egy „Twitter dadust” kapott a Tesla vezérigazgatója ezzel. Érthetően ez nincsen ínyére és legutóbb idén szeptemberben nyújtott be kifogást a 4 évvel ezelőtti döntés ellen, kérve, hogy mentesítsék mostantól ettől a béklyótól – az illetékes bíró első fokon ugyan elutasította kérvényét, de Musk további fellebbezést nyújtott be...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.