2018. december 29., szombat

TRÁGÁR OKTATÓVIDEÓ, FUTNI HAGYOTT ÁFACSALÓK, ÖSSZEFÉRHETETLEN FŐÜGYÉSZ - EZEK VOLTAK 2018 BŰNÜGYI TÖRTÉNETEI AZ ÁTLÁTSZÓN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2018.12.28.


111 büntetőeljárás indult választási ajánlások hamisítása miatt, megszöktek az elítélt áfacsalók mire a bíróság megküldte a rendőrségnek a végzést, intézkedéskényszert adott írásos utasításba a rendőröknek egy parancsnok, ál-államtitkárral húztak le egy vállalkozót milliókkal – az elmúlt évben is utánajártunk néhány érdekes bűnügyi és rendőrségi történetnek.

Az enyém alatt ott volt az elhunyt férjem aláírása is” – országosan 111 büntetőeljárás indult a választási ajánlások hamisítása miatt

Mintegy 280 esetben jeleztek visszaélésgyanút a rendőrség felé, és országszerte összesen 111 büntetőeljárást indítottak választási ajánlások hamisítása miatt az áprilisi országgyűlési választási kampányban. Az Átlátszó kiderítette, hogy kik csalhattak: köztük volt mások mellett az Iránytű Párt, a Kell az Összefogás Párt, valamint a Rend és Elszámoltatás Párt is, de még az LMP-s Ungár Péter ajánlása miatt is feljelentést tettek. Ezekben az ügyekben december 21-ig mindössze két vádemelés történt, és már csak 51 büntetőeljárás van folyamatban.

Költségvetési csalási ügyben merült fel a határkerítést milliárdokért üzemeltető cég neve

Megírtuk azt is, hogy a Békés Megyei Főügyészség 2013-as vádirata szerint a most 6,5 milliárdért határkerítést építő és üzemeltető Metalcom Zrt. egy költségvetési csalási ügyben valótlan tartalmú számlákat állított ki három állami és európai uniós finanszírozású távközlési projekttel kapcsolatban. A cég vezetőit mégsem vádolták meg – Polt Péter legfőbb ügyész 2014-ben homályos tartalmú válaszban hárította el a miértre vonatkozó országgyűlési képviselői kérdést.

Megszöktek az elítélt áfacsalók, mire a Szolnoki Törvényszéknek sikerült írásba foglalnia a házi őrizetről szóló végzést

Egy hétig nem küldte meg a bűnügyi felügyeletet (korábbi nevén házi őrizetet) elrendelő végzést a Szolnoki Törvényszék egy nem jogerősen hat év letöltendő fegyházbüntetésre ítélt férfi esetében az illetékes budapesti kapitányságnak. Csak szerkesztőségünk megkeresése után postázták az iratot, amit utólag azzal magyaráztak, hogy ennyi időbe telt az ítélet és a végzés leírása. Ezalatt két másik vádlott kereket oldott, ezért elfogatóparancsot adtak ki velük szemben.

A Képviselői Irodaházban, ál-államtitkárral vezettek meg csalók egy budapesti vállalkozót

A hazai közállapotokat jól ismerő bűnözők a Képviselői Irodaházat használták fel egy vállalkozó átveréséhez. A budapesti cégvezető több részletben összesen 23 millió forintot fizetett ki azért, hogy politikusok közbenjárása révén jól fizető közpénzes megbízásokhoz jusson. Mindez még 2016-ban történt, de a nyomozás ma is tart. Az ügynek egy gyanúsítottja van.

Erotikus hangulatú videót készített az NKE Kriminalisztikai Intézet tanszékvezetője a hallgatóival

Beszámoltunk róla, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán indulatokat keltett egy a tavaszi szemeszterben készült „oktatóvideó”, amelyben diáklányok, leendő rendőrtisztek vulgáris szavakkal dobálózva adnak elő egy jelenetet. A kisfilmet Angyal Miklós rendőr orvos-ezredes, az NKE tanszékvezető egyetemi docense rendezte. Ennek a sztorinak legalább lett következménye: cikkünk megjelenése után a főtiszt oktatói megbízatásának visszavonását kezdeményezték az országos rendőrfőkapitánynál.

Állami vállalatok üzletelnek a tavalyi év fiatal vállalkozójával, pedig csalás miatt nyomoznak egy hozzá köthető cég után

Cikkeztünk arról is, hogy úgy választották meg tavaly az év fiatal vállalkozójának Suppan Mártont, hogy egy hozzá köthető cég tulajdonosai ellen piacfelügyeleti eljárások során súlyos büntetéseket rótt ki, sőt feljelentést is tett a Magyar Nemzeti Bank. A rendőrség jelentős kárt okozó csalás miatt nyomoz az ügyben. Eközben Suppan új vállalkozásai közben egymás után nyerik el az állami megbízásokat, például a Szerencsejáték Zrt.-nél és a Magyar Villamos Műveknél is. Ráadásul Suppan Márton érdekeltsége a ScienNethez köthető cég előrefizetős kártyáit telepítette az MVM a Papp László Sportarénában.

„Semmilyen viszonyban nincs a vádlottal”, végül mégis leadta a Safebroker-ügyet a fővárosi főügyész

Ibolya Tibor fővárosi főügyész a Safebroker-ügy egyik vádlottja kapcsán kérte másik vádhatóság kijelölését a jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt emberek százait megkárosító vádlottak ügyében zajló büntetőeljárásban. Korábban egyébként az általa vezetett ügyészség több olyan lépést tett, ami a vádlottaknak volt kedvező. Így például a vádhatóság azt az álláspontot foglalta el a károsultak kérésével szemben, hogy a gyanú szerint milliárdos kárt okozó férfiak vagyona nem vehető zár alá.

A szabálysértések miatt kiszabott 21,5 milliárd forint bírság felét sem tudta beszedni a rendőrség az elmúlt öt évben

Közérdekű adatigénylés révén tudtuk megírni, hogy a rendőrség a szabálysértések miatt kiszabott 21,5 milliárd forint bírság felét sem tudta beszedni az elmúlt öt évben. 2017-ben mindössze 1,87 milliárd forint folyt be abból a 4,57 milliárd forint pénzbírságból, amelyet a rendőrség a közlekedési és a közrend elleni szabálysértések miatt szabott ki Magyarországon. Az elmúlt öt évben 21,5 milliárd forintnyi bírságot szabtak ki, ám ebből az állam kasszája csupán 8,58 milliárd forinttal gazdagodott. A rendőrségtől kapott adatokat infografikákon vizualizáltuk.

Parancsba adta a kaposvári rendőrkapitány, hány rendőri intézkedést vár el beosztottaitól a statisztika javítására

Kiderítettük, hogy félreértelmezte a feladat-meghatározást a helyi parancsnok, ezért adhatott ki olyan utasítást, amely több esetben intézkedéskényszert ír elő a kaposvári kapitányság körzeti megbízottainak. Így összegezhető a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Átlátszónak adott válasza, amelyet egy, a Facebookon nyilvánosságra került dokumentummal kapcsolatban adtak. Megjegyezték, amint az utasítás a megyei főkapitány tudomására jutott, visszavonatta azt.

További érdekes ügyeink voltak az elmúlt évben:

Beszámoltunk arról, hogy a K&H Bank Zrt. Pozsonyi úti fiókjának az épületének lebonttatását kezdte el a terület új tulajdonosa, a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal üzletelő török milliárdoshoz, Adnan Polathoz köthető PD Real Estate Development Kft. Információink szerint dunai panorámás szálloda épülhet a XIII. kerületi irodaház helyén.

Elsőként hoztuk le, hogy bilincsben vitte el az ügyészség szeptember 6-án a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) óbudai, Huszti úti épületéből a szervezet egyik osztályvezetőjét. Az illetőt, aki tudomásunk szerint a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságán dolgozott, hivatali vesztegetéssel gyanúsították meg, mivel pénzért adhatott ki információkat.

Kiderítettük azt is, hogy akár több millió forintos kártérítést fizethet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK), miután három volt rendőrét jogerősen elítélték többek között jogellenes fogvatartás és közokirat-hamisítás, egyiküket pedig még lopásra való felbujtás miatt is. A testület részéről arra hivatkozva nem adtak tájékoztatást a kártérítésre vonatkozó megkeresésünkre, hogy az ügy még folyamatban van a bíróságon.

Megírtuk, hogy a BRFK után most az NNI nyomoz egy másik helyettes államtitkár meglopásának ügyében. Nem volt szerencséje mostanában a helyettes államtitkároknak a számítástechnikai eszközeikkel, az Átlátszó értesülése szerint ugyanis nem csak Honvédelmi Minisztérium egyik helyettes államtitkárának a tabletjét lopták el, hanem a Miniszterelnökség hatósági ügyekkel foglalkozó helyettes államtitkárjának a laptopját is. Ebben az esetben is kiemelt rendőri egységre bízták a nyomozást.

Beszámoltunk arról, hogy a vádlottak padjára került sikkasztás miatt egy végelszámoló, mert értékesítette egy idős házaspár villáját, majd a befolyt összeget megdézsmálta. A vádirat szerint P. Sándor öt év alatt mintegy 30 millió forintot tulajdonított el. Az idős svéd-magyar házaspár 2010 óta küzd a magyar igazságszolgáltatással, úgy, hogy egy ideig a végelszámoló feljelentése miatt maguk is gyanúsítottak voltak.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.