2021. február 23., kedd

AHOL LESZ BÉREMELÉS, OTT 5-6 SZÁZALÉKRA IS SZÁMÍTHATNAK A DOLGOZÓK

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2021.02.23.


A szakszervezetek visszajelzései alapján jelentős a szórás a béremeléseknél: vannak cégek, ahol nem vagy alig lesz, a többségnél átlag feletti az emelés, és akad, ahol jócskán meghaladja azt.


Februártól 4 százalékkal emelkedik a minimálbér és a bérminimum, vagyis éves szinten – a január kimaradása miatt – 3,67 százalékkal. Összesen jóval több mint egymillió dolgozót érint a legkisebb bérek emelése a Portfolio becslése szerint, de a meghirdetett 4 százalékos kötelező minimum hatással van a többiek béralkujára is.

A szakszervezetektől azt tudakoltuk, hogy az egyes cégeknél, illetve ágazatokban milyen megállapodások születtek eddig. Vegyes kép bontakozott ki, de összességében az eddigi adatok alapján úgy tűnik, átlagban szinte mindenhol ennél magasabb lesz a béremelés.

Az átlag feletti emelésből is látszik, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetségnek (MASZSZ) igaza volt, amikor nem írta alá a bérmegállapodást. Szerintünk magasabb emelésnek is bele kellett volna férnie

– mondta a 24.hu-nak Kordás László elnök. Hozzátette, ezt igazolja Varga Mihály pénzügyminiszter minapi nyilatkozta is, amely szerint már az idei második negyedévben szárnyalni fog a gazdaság. Ez alapján a szakszervezet várja, mikor fognak a bérek is szárnyalni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.