2019. december 30., hétfő

BUDAPEST NEM HISZ ORBÁN MOSOLYOFFENZÍVÁJÁNAK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: NAGY B. GYÖRGY
2019.12.30. 


A budapestiek többsége azt szeretné, ha a kormány a jövőben nem szipkázná el teljesen a fővárosban megtermelt bevételeket – derült ki a Publicus Intézet felméréséből.

Budapest közérzete tapinthatóan jobb mint a többi városé, falué: míg az országban átlagosan az emberek több mint 60 százaléka elégedetlen azzal, ahogyan a dolgok mennek, addig a fővárosban ez az arány kevesebb, mint 50 százalék – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet az elemzőcég a Népszava megbízásából készített. A budapestiek jobb hangulatának számos oka lehet: a fővárosban például az átlagfizetés harmadával több mint az Alföldön, és hatodával magasabb, mint az ipari fellegvárnak számító Győr-Moson-Sopron megyében. Azaz egy fővárosi lakos sokkal könnyebben ellensúlyozza a közszolgáltatások hiányosságait - például az egészségügyi ellátás vagy az oktatás esetében -, mint egy vidéki lakos. 

A reprezentatív kutatás szerint az emberek nagyobb része véli úgy, hogy Karácsony Gergely főpolgármester érdemi tárgyalópartnere lesz a kormánynak. Az nem meglepő, hogy a Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP és a Momentum hívei 86 és 92 százalék közötti arányban gondolják így, miként az sem, hogy a Fidesz-szimpatizánsoknak mindössze 5 százaléka hiszi, hogy az új főpolgármester képes lesz érdemben küzdeni a kabinettel. Az viszont a jövőbeli támogatására nézve fontosabb, hogy a bizonytalanok 30 százaléka szerint „nem eszi meg őt a kormány”, igaz, a bizonytalanok 43 százaléka még nem árulja el, vagy nem tudja mit gondol a főpolgármester képességeiről. Ez az arány vélhetően változik majd Karácsony sikereinek vagy kudarcainak függvényében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.