2019. december 30., hétfő

NÉGY BOTRÁNYOS ÜGY, NÉGY RELÁCIÓ, EGY AZ IRÁNY III. – CEU HELYETT FUDAN EGYETEM

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.12.30.


Négy olyan – botrányosnak is mondható – ügy is felborzolta-borzolja a lassan magunk mögött lévő évet, ami egyenesen következik Orbán és az általa szisztematikusan létrehozott, stabilizált és erősített NER törekvéseiből, s akár a szimbóluma is lehet annak, ahogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerét kiterjesztik egyfajta Nemzetközi Együttműködés Rendszerére. Aminek a terepe természetesen nem Magyarország szövetségi rendszerében – általánosítva a Nyugaton –, hanem keleten keresendő. Négy eltérő ügylet, négy különböző reláció és mégis egyetlen irány. A Gruevski-ügy, a volt KGST-bank(ok), a kínai Fudan Egyetem és a Türk Tanács.
Egy év alatt nagyot fordult a magyar felsőoktatás világa, s a gyökeres változás egyik eleme a külkapcsolati botránygyanús ügyeket érintő sorozatunk témájába vág: Budapestről Bécsbe volt kénytelen költözni a magyar egyetemek közül a világon talán legismertebb magyar felsőoktatási intézmény, a CEU – és ha nem is a helyére, de jön és kampuszt is nyit a kínai állami felsőoktatási intézmények egyike, a Fudan Egyetem. A csere szimbolikus, tűpontos képet ad az Orbán-rezsim hovatartozási szándékairól: a nyitott társadalom elvére épülő CEU helyére Magyarországra egy olyan felsőoktatási intézmény kerül, amelynek alkotmányából december 1-jétől törölték a gondolatszabadságra és az akadémiai függetlenségre vonatkozó passzusokat.

„A korrupt Orbán Viktor koncentrált támadást intézett az oktatási, tudományos élet szabadsága ellen, el akart minket pusztítani, s a küzdelem tovább folytatódik” – fogalmazott a CEU alapítója, Soros György a bécsi kampusz hivatalos megnyitó ünnepségén, majd hozzátette: ugyan a CEU amerikai képzése el lett üldözve Budapestről, de a jelenlétét megtartotta a magyar fővárosban. És valóban, más szándéka nem lehetett a Soros ellen évek óta folytatott elvtelen, közpénzek tíz- és tízmilliárdjaiba kerülő – antiszemita felhangokat sem nélkülöző – (plakát)kampányt folytató Orbánnak, mint a CEU elüldözése. Pedig nem kis árat kellett érte fizetnie: kezdve azzal, hogy muníciót adott a Magyarország ellen folytatott 7. cikkely szerinti eljárásnak, egészen addig, hogy kockára tette a Fidesz tagságát az Európai Néppártban...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.