2019. december 30., hétfő

2020: ÉS A CÉGEK TOTÁL ETIKUSSÁ VÁLNAK

INDEX
Szerző: -SZALAI-
2019.12.30.



Valószínűleg hamarosan olyan etikus üzleti világban fogunk élni, mint még soha, papíron legalábbis. Elképesztően ömlik a pénz az etikusnak mondott befektetésekbe, ami által mindenki kaparni fog, hogy legyen valami ilyen plecsnije. Az etikai ösztönzők önmagukban inkább előnyösek, de új problémákat is hoznak.



Látványos folyamatok alakítják át az üzleti világot, ezek egyike, hogy elsöprő erővel megérkeztek az etikus, a zöld, társadalmilag felelős és hasonló nevű (SRI – Társadalom- és Környezettudatos Befektetések, ESG – Környezet, Társadalom, Felelős Vállalatirányítás) befektetések. Ilyesmik elég régóta léteztek sokféle formában, de eddig leginkább érdekes részpiacot jelentettek csak a jólelkű befektetőknek, skandináv nyugdíjalapoknak, akik hajlandóak voltak akár némi hozamról is lemondani, hogy biztosan jó ügyet szolgáljanak.

Mára ez több okból is megváltozni látszik. Az elmúlt pár évben rendesen felpörgött a felelős pénzek piaci részesedése, 2018-ban már bőven több mint 30 billió dollárt kezeltek ilyennek mondott módon, a 2016-os szinthez képest több mint harmadával többet. Vagy a Verizon év elején kihozott egy „zöld” kötvényt egymilliárd dollárért, a befektetők pedig teljesen megőrültek, képletesen értve egymást taposva próbáltak bevásárolni belőle. Hamar készülni is kezdtek a következő körre, ha csak ez kell a népnek.

Az nem teljesen egyértelmű, hogy ezen pénzek mind tényleg teljesen jó ügyeket szolgálnak-e, az viszont igen, hogy lelkesedés töretlen, kitartó növekedésre lehet számítani. A Bank of America szerint a következő két évtizedben még 20 billió dollár fog ideáramlani, ami nagyjából az S&P500, az 500 legmeghatározóbb amerikai cég mostani értékével egyenlő. De mi történik itt, megjavultak az emberek?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.