2019. december 30., hétfő

REMÉNYBŐL ÁBRÁND – ORBÁN VIKTOR VÁRAKOZÁSAIVAL ELLENTÉTBEN NEM FORDULT FEL FENEKESTÜL EURÓPA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2019.12.30.


A most záruló esztendőben Magyarország nemzetközi mozgásterét illetően fontos fejlemény volt, hogy meghiúsultak Orbán Viktornak a májusi európai parlamenti (EP-) választásokhoz fűzött vérmes reményei: elmaradt a nemzetállami szuverenitást hangsúlyozó és ekként az uniós integráció leállítására, sőt visszafordítására törekvő szélsőjobboldali nacionalista erők áttörő sikere.

Az EP-ben ugyan az eddiginél valamivel nagyobb erőt képviselnek ezek a pártok, de nem jutottak dominás szerephez, sőt ahhoz sincs elég mandátumuk, hogy hatékonyan bénítani tudják és zsarolhassák a közösségi szempontokat szem előtt tartó uniós intézményeket. A korábbi összetételű EP-ben a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú néppárti és a balközép szociáldemokrata frakció ha valamiben közös álláspontra tudott jutni, akkor együttesen biztosítani tudta magának a szükséges többséget.

Az idén májusban tartott választásokon mindkét mérsékelt erő valamelyest meggyengült, és a többség kialakítása érdekében most már kénytelen harmadik erő támogatását is kérni és ebből következően ennek a harmadik erőnek engedményeket tenni. Ez a harmadik erő a legtöbb kérdésben a liberális frakció lehet, amelyet az előző EP-hez képest jelentősen megerősített Emmanuel Macron francia köztársasági elnök időközben létrejött centrista pártja, a Lendületben nevű formáció. Az európai liberálisok francia hatásra nevet is változtattak, és most már Újítsuk meg Európát! a hivatalos elnevezésük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.