2016. július 15., péntek

MÍG NÁLUNK ÓRIÁSI AZ INFORMATIKUSHIÁNY, KOLOZSVÁR A "KELET SZILICIUM-VÖLGYE" LEHET

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István
2016.07.15.


A napokban röppent fel újra a hír, hogy krónikus informatikushiánnyal küzd a magyar gazdaság, és az érintett cégeknek olyan nehézséget okoz a képzett munkaerő hiánya, hogy mostanra maguk kezdik el képzeni a fiatalokat. Egy márciusban a kormányzat számára készített jelentés szerint legalább 22 ezer képzett IT-szakembert tudnának jelenleg is alkalmazni az itthon működő cégek, már ha lenne kit. A helyzet tökéletesen illeszkedik a magyar gazdaság válságos tendenciáiba a munkaerőhiányt illetően, és kiváló példája annak, a kormány hibás társadalompolitikája hogyan is játssza el Magyarország jövőjét. Pedig követendő példákért nem kéne messze menni, csak át kéne tekinteni Kolozsvárra, amelyről az elmúlt években a nemzetközi sajtó többször is a „kelet Szilícium-völgyeként” cikkezett.

Többször, több helyen, köztük itt a Kettős Mércén is elhangzott már, hogy miközben milliók élnek a szegénységi küszöb alatt vagy azon egyensúlyozva, sokszor munka nélkül, teljes kilátástalanságban, addig a gazdaság óriási munkaerőhiánnyal küzd. Az, hogy egyszerre létezik komoly munkanélküliség és szintén komoly munkaerőhiány, azt jelenti, hogy a kormányzat nem képes jó közpolitikákkal egymásra találtatni a munkanélkülieket és a munkaerő nélkülieket. Az oktatási rendszer lerohasztása, az átképzési rendszerek hiánya, a munkakeresést lehetetlenné tevő „büntetőeszközök”, mint a közmunka, és legelső sorban a mesterségesen alacsonyan tartott bérek mind olyan tényezők, amelyek hozzájárulnak ehhez a válsághoz.

Mindenki látja, hogy ez a helyzet, már maguk a munkáltatók kérik a kormányt arra, emelje a minimálbér szintjét, sőt a kormány is látja ezt, de úgy tűnik, béremelés helyett valamiféle csodásan érkező, éhbérért dolgozni hajlandó vendégmunkás-seregben bízik inkább. Az egyetlen dolog, ami migrál a magyar gazdaságban, az a magyar munkaerő, amely Nyugatra menekül az emberséges bérek nyomában.

Az informatikushiány pusztán egyetlen csepp ebben a tengerben, ám egyrészt kiválóan példázza, miért is a rossz kormánypolitika a probléma fő oka, illetve különösen érzékeny terület is, hiszen az információtechnológia nem éppen egy letűnt kor maradványa, hanem a jövőbeli gazdasági fejlődés egyik záloga...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.