2016. szeptember 29., csütörtök

HA ORBÁN SZERINT LÉNYEGTELEN, HOGY ÉRVÉNYES LESZ-E A NÉPSZAVAZÁS, MINEK MENJÜNK EL SZAVAZNI?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző:  DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.09.29.



Én egy kicsit mindig csalódott vagyok, ha a részvételi arány kevesebb, mint száz százalék, mert abból indulok ki, hogy Magyarország jövőjéről van szó - Orbán Viktor, Origo, szeptember 22.

Politikai értelemben a részvételnek nincs jelentősége - Orbán Viktor, Katolikus Rádió, szeptember 29.

Orbán Viktor mai rádióinterjújában egyszerűen azt mondta: politikai értelemben nincs jelentősége a vasárnapi népszavazás érvényességének. Azt is hozzátette, hogy csak a nemek aránya és annak győzelme számít, és aki nem szavaz, az kivonul a közügyek intézésből (mintha a bojkott nem lenne a közügyek intézésének egyik formája).

Hát rég láttunk ilyen gyenge próbálkozást a miniszterelnöktől. Ha mindegy, hányan vesznek részt rajta, akkor minek népszavazást tartani? Miért nem aláírásgyűjtésnek vagy nemzeti konzultációnak nevezik akkor, ahogy az elmúlt években megszokhattuk? Akkor mire föl ez az egész túltolt kampány, a mindenhonnan felbukkanó plakátok?

Az 50 százalékos arány, amelyet egyébként a Fidesz emelt ilyen magasra, azt mutatja, érvényes-e a népszavazás. Ha nem éri el ezt a szavazatok száma, akkor nem az. Akkor nem csupán jogi-, hanem politikai értelemben is vereséget szenved a Fidesz.

Ugyanis ez egy cél, és amikor a Fidesz belekezdett a népszavazási kampányba, azt választotta, hogy eléri ezt a célt. Erről nyilatkoztak korábban fideszes vezetők, ezért költöttek el a mi adófizetői pénzünkből 15 milliárd forintot (kb. háromszor annyit, mint az összes szervezet és párt a 2014-es választásokon), hogy érvényes legyen a népszavazás. Ha ez nem sikerül, az bukás, lehet bárhogy is csűrni és csavarni a szavakat.

Persze egy ilyen bukás nem azt jelenti, hogy az emberek megszerették a menekülteket, vagy a nem létező kötelező kvótákat akarják. A nagy arányú nem szavazat arról beszél majd, hogy a magyar emberek egy nagy része nem szereti ezeket. Az érvénytelenség pedig azt mondja ki, a Fidesz nem tudott elég politikai támogatást gyűjteni magának, egy 40 százalék alatti részvétel pedig azt jelenti, hogy óriási vereséget szenvedett a kormánypárt.

Hiba lenne előre tippelni a vasárnapi eredményeket, mint Horn Gyula mondta egykor: nem közvélemény-kutatást, hanem választást kell nyerni. De bűzlik Orbán mondataiból az érvénytelenség...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.