2021. április 21., szerda

A HAMIS ANTIGÉNTESZTEK REJTÉLYÉNEK KULCSA: A BAYES-TÉTEL

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2021.04.21.


A koronavírus-tesztek még ma, több mint egy évvel a járvány kezdete után is komoly fejtörést tudnak okozni. Mire jó a PCR, milyen az antigén- és az antitest-teszt, melyiknél nyúlnak fel az orrüregben, és mit mutatnak: aktuális vagy már elmúlt fertőzést? A tömeges tesztelés ötletét egyes kormányok teljesen elutasítják, máshol a lakosság nagyobb részét alávetik, míg például Angliában két hete jelentették be, hogy heti kétszer ingyenesen lehet kérni antigén gyorstesztet, amelyek eredményeire aztán a fokozatos nyitást is alapozhatják.

A hivatalos statisztikákba az kerül be fertőzöttként, aki a polimeráz láncreakciós (PCR) teszten pozitív eredményt kap. Ez a vizsgálat azonban viszonylag költséges, és mivel a mintákat kizárólag laboratóriumban lehet kiértékelni, az eredményre esetenként hosszabb ideig kell várni. Ehhez képest a pontossága sem az igazi: az orrból vagy garatból vett mintákban kimutatott vírus-RNS-t ugyan megbízhatóan érzékeli, de annak kimutatásához az örökítőanyag sokszorosítására van szükség, ami azt eredményezi, hogy még több nappal vagy akár héttel a fertőzőképesség elmúlása után is pozitív eredményt mutat, feleslegesen karanténba kényszerítve a már egészséges embereket.

Kizárólag a PCR-tesztek eredményére tehát nem lehet hatékony járványvédekezést építeni, ezért több országban megpróbálkoztak már a kevésbé pontos, de sokkal egyszerűbben használható és gyorsabban eredményt mutató antigén gyorstesztek bevetésével – semmiképpen sem a PCR kiváltására, hanem kiegészítő megoldásként. Az orr-garat-mintavételi eszközökből, a minta felnagyításához szükséges oldatból és a tesztcsíkból álló antigéngyorsteszt-készletek minőségét az angol közegészségügyi hivatal (PHE) és az Oxfordi Egyetem vizsgálta a legnagyobb kutatásban – a 40 termékből mindössze három felelt meg a minőségi kritériumoknak, és végül egyet, az amerikai Innova tesztjét engedélyezték.

Az antigén gyorstesztek minőségének két legfőbb mutatója az érzékenység (szenzitivitás) és a sajátosság (specificitás), vagyis hogy milyen pontossággal tudják azonosítani a fertőzötteket és a nem fertőzötteket. Ezek ráadásul attól is függenek, hogy ki végzi a tesztet: a labortechnikusok által végzett gyorstesztek 79,2 százalékos érzékenységet mutattak, az egészségügyi dolgozóknál 73 százalék, míg a gyógyszertári alkalmazottaknál 57,5 százalék lett az eredmény...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.