2021. április 21., szerda

„SE FA, SE VIRÁG, CSAK A KŐSIVATAG”

NÉPSZAVA
Szerző: DOROS JUDIT
2021.04.21.


Zöld-projekt során vágtak ki fákat és térköveztek Tiszafüred főterén. A helyiek közül sokan dühösek, a fideszes polgármester árnyalja a képet, lombkoronákat ígér és türelmet kér.


– Beton, beton, beton. Tudja, néha arra gondolok, ha Orbán Viktor édesapja nem kőbizniszben utazna, hanem mondjuk faiskolái lennének országszerte, akkor nekünk is több területünk burkolózna zöldbe, mint így. Egyedül az unokáim örülnek majd ennek a placcnak, szeretnek görkorcsolyázni, gördeszkázni, azt pedig itt szabadon lehet, nem akasztja meg fa, vagy bokor az útjukat – mondta egy nyugdíjas asszony Tiszafüreden, a városközpontban, ahol a korábbi piactér több százmillió forintos felújítása miatt nem csak a helyiek jó részét zúgolódik, de zöld aktivisták és politikusok is kifejezték nemtetszésüket. Szabó Tímea a Párbeszéd Magyarországért társelnöke például ezt írta nyilvános közösségi oldalán: „Ezek az emberek tényleg nem értik, hogy klímaváltozás van? Hogy nem betont, hanem fákat kell ültetni?” Azt is hozzátette, hogy a rekkenő hőségben az ide letett térkő akár 60-70 fokra is felmelegedhet, fokozva az idősek és betegek szenvedését, miközben, ha fákat ültettek volna, azok képesek lennének a 40 fokos hőséget akár 10-15 fokkal is csökkenteni. 

Sok erre sétálót megkérdeztünk a téren: legtöbben azt kifogásolták, hogy a beruházáskor kivágták a korábbi fák egy részét, s helyettük olyan pici csemetéket ültettek, amelyek csak 15-20 év múlva adnak majd elegendő árnyékot. Furcsa torzónak tartották, hogy embermagasságnyi imitált szürke virágcserepek övezik a teret. – Ha megállok egy ilyen cserép mellett, törpének érzem magam, de lehet, hogy épp ez volt a cél, hadd tudja meg minden állampolgár, hol van a helye a NER-univerzumban - fogalmazott kissé csípősen egy nyugdíjas férfi. Egy házaspár egészen Egerből utazott idáig, hogy lássa a sok vihart kavart főteret. – Nekem az egri Dobó tér elbetonosítása is nagyon fájdalmas, de úgy tűnik, ez most az új trendi: se fa, se virág, csak a puszta kősivatag – fogalmazott az asszony. A férj nem szólt, inkább elsétált a téren felépített, vendéglátóhelyiségnek szánt új, kör alakú épületig, amelynek tetejére nyitott teraszt emeltek: innen még inkább szembetűnő a fehéres-szürke kőrengeteg, amely napfényes időben ráadásul úgy elvakítja az embert, hogy napszemüveg nélkül nem is nagyon lehet nyitott szemmel végigsétálni a téren. Szökőkút is épült, aminek a gyerekek biztos örülnek majd, hiszen a nyári melegben jó lesz itt pancsolni.

A megkérdezettek között egyetlen ember akadt, akinek nem volt kifogása az új tér ellen. – Nekem tetszik. Ha meghagyják körülötte a kis üzleteket, a korábbi utcákat, akkor úgy fogom föl, hogy jól megvan egymás mellett a régi és az új – mondta az ötvenes évei közepén járó helyi asszony...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.