2016. szeptember 2., péntek

KURVÁNAK ÁLLNI ÉS SZŰZNEK MARADNI EGYSZERRE NEM LEHET

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2016.09.02.


...Nem mondhatom, hogy a legnagyobb meglepetésemre, de így állunk: egy hónappal az október 2-ai kvótanépszavazásnak csúfolt bohóckodás előtt az MSZP eldöntötte, hogy a Fidesz kérésére színt vall. Járulékos haszonként pedig teljesen összezavarja azt a néhány szavazóját, aki stabilan maradt neki. Molnár Gyula felmentett nem bűnöző, egykor fideszes nehézfiúkkal üzletelő főnixmadár elment Brüsszelbe fontos dolgokról tárgyalni fontos emberekkel és a következőkre jutott:

Riporter: Eddig azt mondták, hogy nincs is ilyen, nincs is kötelező betelepítési kvóta, nincs mit támogatni.
 
Molnár Gyula: Igen, hát igazából azt mondjuk, hogy az a népszavazási kérdés, ami fel van téve, annak tulajdonképpen nincs semmi alapja. De azt mondtuk, hogyha bármikor mégis igaz lenne az a felvetés, amit a Fidesz-kormány mond, akkor mi készen állunk arra, hogy bármilyen módon, akár parlamenti szavazással, kinyilvánítsuk azt, hogy nem tartjuk ezt a probléma megoldásának. Tehát valójában erről van szó. Tehát világossá tettük azt, amit az elmúlt hetekben nekünk kérdésként feltettek, hogy valljunk színt. Színt vallottunk. Továbbra sem gondoljuk valóságosnak ezt a népszavazást, de hogyha ez a kérdés fölvetődik, akkor mi készen állunk arra, hogy megtámogassuk a kormányt.
 
Riporter: Ezt mondja a Fidesz is (…) egyre kevésbé látom a különbséget.
 
Molnár Gyula: Nézze, nagyon mást mondunk, mert azt mondom, hogyha valaki feltesz egy ilyen típusú kérdést, mint ahogy most tulajdonképpen megtörténik, akkor az nagyon-nagyon nehéz helyzetet teremt, mert nem tudjuk, hogy mire fogják ezt a szavazatot később használni. Most ez a kérdés nincs feltéve, mégis szavazunk róla, akkor lehet, hogy később azt fogják mondani, hogy mi valójában mi erre gondoltunk? Tehát amikor azt mondjuk, hogy nincs jelentősége, nincs jogi következménye ennek a népszavazásnak, akkor pont teljesen ellentétes álláspontot mondunk: nincs ma szükség arra, hogy ezt megcsináljuk, ne erre költsük ezt az 5-7 milliárdot, mi lenne ha a határokon dolgozó katonákra költenénk ezt. Nyilván gyökeresen más az álláspontunk.
 
Riporter: Bocsánat, a határokon dolgozó katonákat mondott? Megerősítenék a határőrizetet? Ez is új elem.
 
Molnár Gyula: Nem, én a következőt mondom. Akik ott vannak, és úgy látjuk, hogy méltatlan körülmények között dolgoznak, azok ebből az 5-7 milliárdból (nem tudjuk pontosan, mennyibe fog kerülni a népszavazás), de mi készen állnánk arra egy parlamenti döntéssel adott esetben nekik többletlehetőséget biztosítsunk. Van hova költeni akár azon a területen is, ami a menekültügy, azt a pénzt. Itt Brüsszelben többségében azt a kérdést tették fel nekem, hogy mi a megoldás, mi történik a népszavazás másnapján? Miért gondolja azt a magyar kormány – kérdezik tőlem, nyilván nem nekem kell erre válaszolni -, hogy mennyiben oldja meg ezt a menekültkérdést? Mi lesz az a pillanat, amikor valóban odaül az asztalhoz a magyar kormány és arról beszél, hogy hogy lehet ezt a kérdést kezelni, nem pedig kerítést húz és nem pedig olyanokat cselekszik, hogy megpróbálja hergelni az embereket. Tulajdonképpen ilyen szempontból, jogilag következmény nélküli döntés.
 
Riporter: A magyar kormány időben látta, hogy a migráció milyen valós problémát jelent, az EU késlekedett – ezt egy háttérbeszélgetésen mondta ma ön, ha jól tudom. Tehát Magyarország jól lépett, az EU meg rosszul? Ez is új elem. 
 
Molnár Gyula: Egy háttérbeszélgetés mindig sajátos, hogyha ebből már konkrét nyilatkozatok lesznek. Én több tárgyaláson elmondtam azt, és ezt nem is szeretném véka alá rejteni: hogyha ugyanilyen precízen elemezték volna a helyzetet 1, másfél évvel ezelőtt, hogyha nem gondolták volna, hogy ez a probléma könnyedébben kezelhető, ha elfogadták volna azt a helyzetet, amit mi nyilvánvalóan frontvonalban lévő országként jobban érzékeltünk, hogy ez a következő évek-évtizedek legkomolyabb kihívása lesz az Európai Unió számára, akkor lehet, hogy néhány döntést meg lehetett volna korábban hozni. Tehát szerintem nem kell ezt eretnek dolognak tekinteni, hogyha egy ellenzéki képviselő Brüsszelben megvédi a kormányt és bizonyos szempontból megfogalmaz kritikákat.
 
Riporter: Nem, nem, erről szó nincsen. Csak ez egy elég nagy lépés onnan kezdve, hogy a migráció egy Fidesz által kreált álprobléma, ami korábban volt az MSZP által megfogalmazott álláspont.
 
Molnár Gyula: Jó, én ezt most nem tudom cáfolni, azt mondom, hogy 2015 májusa óta igyekszik az MSZP, az MSZP frakciója elsősorban ebben elég egyértelműen fogalmazni, én pedig úgy gondolom – gyakorlatilag kettő hónapja vagyok pártelnök -, hogy én nagyon világosan próbálom ezt a három dolgot megfogalmazni. Tehát egyik az, hogy feleslegesnek tartjuk jogi értelemben, kockázatosnak Európa szempontjából, de egyébként ha ez a kérdés majd, bármikor fel fog vetődni, akkor mi készen állunk arra, hogy mi is támogassuk a kormányt a kötelező kvótaellenes harcában.

Gyulánk a teljesség kedvéért magyarázkodik is: véletlenül se gondoljon bárki arra, hogy az MSZP azért ment Brüsszelbe, hogy a Magyarország elleni szankciókat forszírozza, mert nem. Nos, azért gondoltam fontosnak a mondanivalót teljes egészében idetenni, mert az MSZP elnöke úgy érezte, hogy kiragadott mondatok alapján értelmezte a sajtó a mondanivalóját...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.