2016. november 16., szerda

TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A KLIMAXRÓL

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Kovács Szilvia
2016.11.16.


..."A klimaxra nem lehet felkészülni, felesleges vele foglalkozni!"
 
Ez határozottan nem igaz. Jelentős különbségek lehetnek a változókor kezdetében és menetében is annak függvényében, milyen testi és lelki állapotban van egy 40-es éveiben járó hölgy (vagy úr). A testi  és hormonális változások hatnak az érzelmekre, és a hatás fordítva is érvényes: a labilisabb pszichés állapot intenzívebb és kellemetlenebb testi tünetekhez vezet. Nem könnyű ebben az életszakaszban megőrizni a saját testünkhöz fűződő jó viszonyunkat még akkor sem, ha több évtizedes boldog múlt áll e "kapcsolat" mögött. Ha azonban a saját testünkhöz, vagy az önmagunkhoz fűződő viszony korábban is konfliktusos volt, akkor ezek a változások jelentősen rontják a harmóniát.
 
Bár a klimax nem betegség, mégis elhúzódó testi és lelki megterhelést jelent sok nő életében. A változókor a normatív krízisek közé tartozik. Ebben az életszakaszban a női szerep is változik, az idő múlásával való szembenézés ilyenkor elkerülhetetlen, ami érzelmileg már önmagában is megterhelő.
 
A változókor a maga hormonális változásaival a női test működését is alaposan felbolygatja, ráadásul ezek a változások és a hozzájuk társuló tünetek olykor kiszámíthatatlanul és kontrollálatlanul jelentkeznek. A változó korban pl. nem ritka az alvászavar sem, ami tartós fennállás esetén testi és lelki kifáradáshoz vezet, és rontja az immunrendszer állapotát is.  Igazi 22-es csapdája, hisz a testi-lelki tünetek egymást erősítve negatív spirált indukálnak. Szerencsére ez az egymást erősítő hatás pozitív irányba is érvényesülhet, akár a testi, akár a lelki oldalon indul el a változás! Tehetünk önmagunkért a klimaktérium időszakában is és hogy mit, arról következő bejegyzésemben írok.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.