2016. december 12., hétfő

MINDENHOL A HATALOM EMBEREI ÜLNEK

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Gulyás Erika / csú
2016.12.12.


A kormányzati korrupció 2010 óta felszámolt ellenőrző intézményeit pár hónap alatt vissza lehet állítani, sokkal nehezebb a hétköznapi korrupció, például a hálapénz felszámolása - hangsúlyozták a korrupcióellenes világnapon tartott pénteki tanácskozáson. A tízéves Transparency International Magyarország rendezvényén Tölgyessy Péter az ország egyik legnagyobb bajának nevezte, hogy a Fidesz a korrupciót az élet természetes részének tekinti.

Ha a Fidesz-kormányt követő hatalom meghozza a politikai döntést, akár néhány hónap alatt visszaállítható a fékek és ellensúlyok rendszerének az a szintje, amit 2010-ben Orbánék megörököltek – válaszolta a Népszava jövőt firtató kérdésére Martin József Péter. A Transparency International (TI) Magyarország ügyvezető igazgatója a működésének 10. évfordulóját ünneplő szervezet rendezvényének talán legoptimistább kijelentését mondta ezzel lapunknak.

A hozzászólók vele együtt úgy látták, nulla korrupciós szintet nem lehet elérni, bár a skandináv országokban összehasonlíthatatlanul alacsonyabb a vesztegetés szintje, mint nálunk. Magyarországon a legnagyobb baj, hogy a korrupció mindkét formája rendszerszintűvé vált – értékelte a helyzetet Martin, hozzátéve, hogy a javulás helyett inkább távolodunk az elfogadható állapottól.

A „nagy korrupciónak”, vagy „fehér galléros korrupciónak” is nevezett szinten, ahol nagyon szoros a politikai és a gazdasági hatalom összefonódása, a magyar helyzet 2010 óta minden kutatás, uniós vagy térségi összehasonlítás szerint sokat romlott. A TI vezetője elhárította a kérdést, milyen összetételű kormánynak kellene következnie, hogy visszafordítható legyen a folyamat, hiszen a nemzetközi korrupcióellenes szervezet mindenhol, minden kormány tevékenységét kritikusan vizsgálja, de a kabinet túlhatalmával szembeni fékek és ellensúlyok tiszteletben tartása, az ellenőrző intézmények autonóm működésének engedése már javítana a helyzeten.

A hétköznapi, vagy „kis korrupció” ennél is veszélyesebb, ennek társadalmai beágyazottsága még a hirtelen látványosan gazdagodó kormánypárti barátoknál is jobban mérgezi a közélet hétköznapjait. A kenőpénzek, az egészségügyi hálapénz például a szakértő szerint olyan szinten épült be a társadalom szövetébe, hogy leépítése is sokkal több időt igényelne, mint az intézményrendszer visszaszervezése...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.