2017. február 11., szombat

BOTKA LÁSZLÓNAK NINCS ÉRDEMI KIHÍVÓJA, S OTT VAN NEKI SZEGED AJÁNLÓLEVELE

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Madlovics Bálint
2017.02.10. 



A Gyurcsány-dilemma jelentőségéről.

Régóta vita tárgyát képezi a 2014-es összefogás pártjainak politikusai és támogatói körében, hogy milyen szerepet játsszon Gyurcsány Ferenc az Orbán-rezsimmel szemben kialakítandó pártközi együttműködésben. A „Gyurcsány-dilemma” két szempont összeütközéséből áll. Az egyik, hogy a volt miniszterelnök pártja, a DK megkerülhetetlennek látszik a jelenlegi ún. demokratikus oldalon. A DK jelentőségét nem is igazán az MSZP-hez legnagyobb jóindulattal is csak közelítő támogatottsága illusztrálja, hanem sokkal inkább az országosan kiépített szervezete, elkötelezett tagsága és nem kevésbé elszánt szavazótábora. A kvótakampány kapcsán például láthattuk, hogy a DK szavazói sokkal nagyobb arányban követték pártjuk bojkottpárti álláspontját, mint az MSZP-sek; ez pedig vélhetően több százezer fix szavazót jelent a DK részéről bármilyen ellenzéki együttműködés számára.

Másik oldalról viszont a párt szívét és lelkét jelentő Gyurcsány Ferenc egyben hazánk egyik legelutasítottabb politikusa, sőt politikai szimbóluma. A Republikon Intézet egy tavaly augusztusban publikált kutatása szerint a Gyurcsányt bármennyire, de támogatók aránya a teljes népességben 23,9 százalék volt (valamivel kevesebb, mint a jelenlegi baloldali szavazótábor), míg az őt elutasítóké 57,5 százalék – ezek a 18 vizsgált politikusnál mért legrosszabberedmények. Komoly ballasztot venne a nyakába egy ellenzéki összefogás Gyurcsány személyével – hangzik a Gyurcsány-dilemma második szempontja, amely a DK említett előnyeivel összevetve láthatóan komoly fejtörést okoz az ellenzéki közösségnek.

A dilemmát újabban a miniszterelnök-jelölti posztra bejelentkező Botka László is fölvetette, az együttműködés föltételéül szabva, hogy Gyurcsány ne szerepeljen a közös listán, mert „azokkal, akikkel a rossz emlékű, 2010 előtti kormányzást azonosítja a választó, nem lehet nyerni”. Pár hónappal később Gyurcsány az évértékelőjében, illetve utána több interjúban is kifejtette, hogy úgy tudja, Botka szavait később tettek is követték: Lengyel László közreműködésével háttéregyeztetések indultak meg, hogy a DK-n kívüli demokratikus pártok valahogy leválasszákGyurcsányt a DK-ról, föloldandó az előbb vázolt dilemmát...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.