2017. február 15., szerda

SZELESTEY LAJOS LAPSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.02.15. 


New York Times 

A kommentár úgy látja, hogy Trump-kormányzat részéről a tekintélyelvűség az egyik első számú veszély. Az elnök ugyan valószínűleg nem viszi bele az országot a nyílt fasizmusba, de bőven elképzelhető, hogy olyan elnyomó kleptokráciát alakít ki, mint amilyen Magyarországon, Lengyelországban, Venezuelában és a Fülöp-szigeteken van. Ezekre az a jellemző, hogy a demokratikus jogokat lassan bontják le. A bírálókat zaklatják, az állami megrendelések a nagypolitikához kapcsolódó autokratáknak jutnak. A törvényhozás, a média és az igazságszolgáltatás térdet hajt az erős ember előtt. Védekezni mindez ellen a legjobban kemény, nem erőszakos akciókkal lehet védekezni. Vagyis tüntetésekkel, a közlekedés leállításával, és határozott retorikával, hogy megmozduljanak a tömegek. Másik komoly fenyegetést jelent ugyanakkor a gazdasági stagnálás és a korrupció. Ezt meg oly módon lehet a leghatékonyabban kivédeni, ha az emberek nem törődnek a központban végbemenő erkölcsi leépüléssel, hanem helyi szinten szólnak bele a dolgokba.

És akkor itt van még a hozzá nem értés és az anarchia kettős kockázata. Mármint hogy az elnök egy bohóc, aki képtelen koherens politikára. Ez esetben az apparátus egy része önállósíthatja magát a Fehér Házzal szemben. A kérdés az, hogy ilyenkor mit lehet tenni a romeltakarítás után a normális állapotok és kormányzás helyreállítására, annál is inkább, mert Amerika leginkább ennek a veszélynek van kitéve. Mármint hogy a mostani adminisztráció nem tölti ki a négy évet. Olyan új vezetésre van szükség, amely működik.

Washington Post


A BBC után a lap is foglalkozik Ásotthalommal, ahol ugyan csak két mohamedán él, a polgármester mégis háborút hirdetett a muzulmán bevándorlással szemben. Toroczkai László, akinek javaslata nem sok ellenállásba ütközött a nagypolitika részéről, azzal érvel, hogy aki nem látja, mi folyik Európában, az vagy vak, agy hazudik. Merthogy szerinte a tömeges migráció visszafordíthatatlanul megváltoztatja a földrészt. A jelentés aggasztónak tartja, hogy a hatalom csak igen lassan reagál a helyi képviselőtestület döntésére, mert így még az is elképzelhető, hogy az ország nagyobb része egyetért az elöljáró véleményével. Gárdos Tódor, az Amnesty International kutatója kifejezetten hiányolja, hogy a magyar döntéshozók nem ítélték Toroczkai akcióját, jóllehet az egyértelműen alkotmánysértő. Mint mondja, ha elhúzódik a jogvita, az veszélyes jelzést küldene, mert az ilyen jogszabályok legitimálják az idegengyűlöletet. A tudósítás megjegyzi, hogy Magyarországon már évek óta erősödik az ellenségesség a menedékkérőkkel szemben. Ebben a bírálók szerint szerepe volt Orbán Viktornak. Ő maga azt állítja, hogy azon ritka vezetők közé tartozik, akik hajlandók megvédeni a földrészen élő keresztényeket. A migránsok őrizetbevételét előirányzó javaslatból aligha lesz jogszabály, mert sérti az alkotmányt, ám alkalmas az uszításra. Toroczkai amúgy egyáltalán nem szégyelli magát, csak azt sajnálja, hogy példájukat más falvak még nem köv
ették...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.