2017. március 24., péntek

ILLÚZIÓ AZ ILLIBERÁLIS VILÁG(ELLEN)FORRADALOM - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.03.24.


New York Times/Washington Post/AP

Egy amerikai illetékes cáfolta, hogy az Egyesült Államok immár jó szemmel nézné, ami Magyarországon történik. Tehát hogy a hatalom kiterjeszti ellenőrzését a civil társadalom fölött, illetve hogy keményen bánik a menekültekkel. Olyannyira nem, hogy a kifogásolt jelenségeket rendszeresen szóvá is teszik a tengerentúlról a diplomáciai csatornákon keresztül – közölte a névtelenséget kérő forrás. Szíjjártó Péter ugyanakkor a hírügynökségnek adott interjúban azt mondta, hogy gyakorlatilag megszűntek a magyarellenes bírálatok, amióta beiktatták a Fehér Ház jelenlegi lakóját. Az AP úgy látja, Magyarországot az isten is arra teremtette, hogy szövetséget kössön Trumppal. A kormány nemrégiben határkerítést épített, azt szajkózza, hogy ismét naggyá kell tenni Európát, továbbá úgy gondolja, hogy a politikai korrektség nem fér össze a terror elleni harccal. Ráadásul az ország támogatja az amerikai elnök populista mondandóját, ami sokban egybe esik azzal, amit Orbán Viktor szokott hangoztatni. Viszont Trump mostanában már nem beszél arról, hogy be kell szüntetni az Oroszország elleni szankciókat, pedig az fontos volna a magyar félnek. Szíjjártó jelezte ugyanakkor, hogy hamarosan kétoldalú egyeztetések lesznek ez ügyben.

Spiegel


A francia elnökválasztás nagy esélyese hibának tartja, hogy az EU tétlenül szemléli, amint Magyarországon és Lengyelországban lábbal tapodják az európai értékeket. Macron hangsúlyozta, hogy meg kell védeni az uniót, annak ugyan sok hibája van, de a bírálatot nem szabad átengedni az összefogás ellen dolgozó erőknek, amelyek immár 10 éve egyre nagyobb területet foglalnak el. A politikus hozzátette, hogy a többsebességes földrész már régóta valóság, de ezen túlmenően szorosabb együttműködést kell kialakítani az euróövezetben. Nagy melléfogás volt, hogy az eltelt években a szervezet megpróbált közösen előbbre jutni, mert nem akarta elriasztani a briteket vagy a lengyeleket. Most aztán látjuk, mennyire volt eredményes a törekvés. Macron megjegyezte, hogy senkit sem szabad kirekeszteni a mag-Európából, de azt sem lehet megengedni, hogy bárki visszatartsa a többieket. Az új irányhoz a lökést a németeknek és a franciáknak kell megadniuk.

Economist

Az uniónak több eszközre van szüksége, hogy visszatérítse a demokratikus útra az eltévelyedett tagokat. Ezt állapítja meg a hetilap külön összeállítása, amely az EU 60. évfordulójára készült. Merthogy az egyre bővülő létszám mellett a szervezet mind inkább szembekerült azzal a kérdéssel, mitévő legyen, ha valamely tagállam felrúgja a tagság feltételét jelentő demokratikus normákat. És Brüsszel igencsak bizonytalan, hogy miként járjon el a magyarokkal, illetve a lengyelekkel. Magyarországon a Fidesz 2010 után gyorsan hozzálátott, hogy felborogassa az európai játékszabályokat. Orbán azonban óvatos, nem szeretne frontálisan ütközni az unióval, az Európai Néppártot pedig arra használja, hogy elhárítsa a bírálatokat. De még keményebb az, ami Lengyelországban zajlik. Varsó csaknem olyan kedvezőtlenül viszonyul az EU-hoz, mint a britek közvetlenül a népszavazás előtt. Ebből következik, hogy létre lehetne hozni a társult tagság intézményét, mégpedig nem csak a belépésre pályázó országoknak, hanem azoknak a tagoknak is, amelyek túlságosan elszakadta a közös értékektől...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.