2017. június 19., hétfő

AZ EGÉSZSÉGÜGY HAZAI VONAGLÁSA

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.06.19.


...A magyar egészségügy valóban képes lenne világszínvonalú teljesítményre, ha a magyar kormány kicsit kevesebb figyelmet fordítana az ágazatból való forráskivonásokra, valamint elegendő orvos és ápolószemélyzet állna rendelkezésre.

Vitathatatlan, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda létezése nélkül jóval sivárabb lenne az élet hazánkban, mivel drasztikusan lecsökkenne a kék szín mennyisége az ország területén. Ennek ellenére a kiemelkedő teljesítményű egészségügy is megérdemelne egy önálló minisztériumot Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere helyett, mivel utóbbival csak hátrafelé tud jelentős lépéseket tenni.

2011 óta GDP arányosan egyre kevesebbet költ az állam az egészségügyre, ami a halálozások hatékonyságának növelése érdekében kifejtett sikeres erőfeszítésként is felfogható, ha ez volt a cél. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) jelentésében az szerepel, hogy az egészségügyi ellátórendszer hiányossága körülbelül 32.000 ember haláláért volt közvetlenül felelős.

Szentendrén jelenleg ennél jóval kevesebb, úgy 25.000 lakos van még életben. Potenciális hullákból jelentős tartalékokkal rendelkezik az ország, amiből az egyházak és a temetkezési vállalkozások bőven profitálhatnak, más területeken pedig jelentős megtakarítások érhetőek el a segítségükkel. Ezek valóban hatalmas, de elég bizarr lépéseknek számítanak a hazai egészségügy területén.

A nagy menetelés során, 2013-ban a magyar egészségügyet sikerült kimondottan nehéz helyzetbe hozni azzal a kormányrendelettel, miszerint a nyugdíjkorhatárt elérő közalkalmazottaknak választaniuk kellett a nyugdíj és a munka között. Négy esztendőnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a szaktárcánál elkezdjenek azon tanakodni, vajon mi lehet ezzel a gond. Nagyjából ennyi idő alatt a Wehrmacht Lengyelország lerohanásától eljutott a sztálingrádi vereségig.

A Nyírő Gyula Kórházban akkora lett az orvoshiány, hogy kénytelenek voltak a belgyógyászati osztály felét bezárni. Ez a vidéki kórházakban is egyre jelentősebb gondot okoz és nem az érdeklődők hiánya miatt.

Most valahogy azt próbálják elérni az idétlen nevű Emberi Erőforrások Minisztériumánál, hogy szakrendelői asszisztenseket, illetve a nem egészségügyi végzettségű kórházi, rendelői dolgozókat is visszafoglalkoztathassák az intézmények. Közben kórházi fertőzések következtében nagy számban szenderültek emberek jólétre, ami Semmelweis Ignác emlékének meggyalázása. A kórházi osztályokon dolgozó nyugdíjas takarítónők eltávolítása nem volt túlságosan szerencsés ötlet.

Kövér házelnök a találkozón büszkén jelentette ki: „A 2011-ben elfogadott új alaptörvény például a huszonegyedik századi kérdésekre is tekintettel megteremtette az emberi test védelmének kereteit, bioetikai alapjait.”.

Mindez nagyon biztatóan és komolyan hangzik, ennek ellenére az Emberi Erőforrások Minisztériumában máig nem vontak senkit sem felelősségre az emberi test veszélyeztetése miatt.

Az Orbán kormány stratégiája világos. A tehetősebb betegeket készségesen átterelik a fizetős egészségügybe, a szegényebbeket pedig rábízzák Isten irgalmára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.